Americký generál byl degradován za nadměrné výdaje. Začala čistka?

14. 11. 2012

čas čtení 1 minuta

Bývalý velitel afrického velitelství amerických ozbrojených sil (U.S. Africa Command, AFRICOM) generál William "Kip" Ward byl ministrem obrany Leonem Pannetou degradován a musí vládě zaplatit 82 000 dolarů, které vyčerpal na neautorizované cestovní a další výdaje.

Ward "přišel o hvězdičku" a odejde tak do penze jako generálporučík. To ho bude ročně stát zhruba 30 000 dolarů.

Degradace přišla poté, co generál ve výslužbě David Petraeus rezignoval na funkci ředitele CIA kvůli mimomanželskému vztahu a generál námořní pěchoty John Allen je vyšetřován ze "nevhodnou" komunikaci s aktivistkou Jill Kelleyovou pořádající propagační akce pro americké ozbrojené síly.

Wardova degradace byla motivována zjištěním inspektora, že generál protahoval své zahraniční cesty, což způsobovalo "exponenciální" nárůst nákladů, využíval vojenská vozidla k dopravě své ženy na nákupy či do lázní, účtoval vládě přenocování manželů na Bermudách v ceně 750 dolarů během doplňování paliva nebo dlouhé pobyty Warda s manželkou a členů štábu v drahých hotelech jako Waldorf Astoria či využití pětičlenné kolony vozidel při cestách do Washingtonu.

Podle inspekční zprávy generál s manželkou Joyce také přijali od firmy spravující státní zakázku pozvání na večeři a vstupenky na broadwayskou show, během níž se setkali s hercem Denzelem Washingtonem.

Generál se pokusil předložit vysvětlení svého chování, vyšetřovatelé však často nalezli doklady protiřečící jeho vysvětlením.

Vyšetřování trvalo sedmnáct měsíců a vedlo k odložení Wardova odchodu do penze plánovaného na duben 2011. Ward byl historicky prvním velitelem AFRICOMu.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8082

Diskuse

Obsah vydání | 15. 11. 2012