Řecko: Převrat, který byl odvrácen

1. 10. 2012

čas čtení 1 minuta

1. listopadu 2011 ministr obrany tehdejší socialistické vlády Beglitis svolává na 14:00 poradu špiček ozbrojených sil do své kanceláře. Náčelník generálního štábu generál Jagos, velitel armády generál Frangos, velitel námořnictva viceadmirál Elefsiniotis a maršál letectva Klokozas se dozvídají informaci, která už krátce předtím unikla do médií: Že budou okamžitě demobilizováni. Tím se uzavřel proces, v němž údajně šlo o přípravu vojenského převratu koordinovanou mezi velením ozbrojených sil a krajně pravicovými extrémisty.

Jeden z "etnickovlasteneckých" politiků svědčí o tom, že několik dní před vyvrcholením krize obdržel od penzionovaného důstojníka nabídku ohledně účasti v přechodné vojenské vládě. Cílem údajného převratu mělo být odtržení Řecka od Evropy a Západu.

Premiér Papandreu na informace o připravovaném převratu odpověděl dvěma po sobě následujícími kroky: 31. října bylo na zasedání strany PASOK oznámeno, že premiér chce uspořádat referendum o požadavcích "trojky" ohledně dalších úspor, a o den později byli odvoláni a demobilizováni ti, kdo se účastnili příprav puče.

Podrobnosti v řečtině: ZDE

0
Vytisknout
12699

Diskuse

Obsah vydání | 3. 10. 2012