POZVÁNKA

Participativní ekonomika

2. 10. 2012

čas čtení 1 minuta

tisková zpráva Nakladatelství Mezera

Prezentace českého překladu knihy Michaela Alberta "Partekon: život po kapitalismu". Středa 3. října 2012 od 15 hod. v Akademickém konferenčním centru (Husova 4a, Praha 1). Úvodní slovo pronese vedoucí nakladatelství Mezera Martina Falvey a knihu svými příspěvky představí filosofové Marek Hrubec a Martin Brabec a ekonomka Ilona Švihlíková.

Partekon (participativní ekonomika) je dnes už svým způsobem legendární vizí, která je ekonomicko-společenskou alternativou k současnému kapitalismu, který dospěl ke globální krizi.

Model partekonu předkládají občané, ekonomičtí filozofové a ekonomové, kteří kladou důraz na princip participativního rozhodování občanů v oblasti ekonomiky.

Partekonisté jsou v jistém slova smyslu ekonomičtí filozofové, stavějící svůj ideál na principech rovnosti, solidarity, diverzity a participativního self-managementu. Součinnost dvou základních jednotek spotřebitel-pracující a s ní nerozlučně spjaté otázky a řešení alokace se snaží vybalancovat tak, aby jedna nefungovala na úkor druhé a vznikl tak efektivnější a pro všechny zúčastněné příjemnější a spravedlivější systém s pozitivním vlivem na morálku a celkovou atmosféru ve společnosti jako celku.

Zajímavý ekonomický model pro každého, kdo si přeje redukovat hierarchii ve společnosti na minimum a přitom maximálně zvýšit rovné příležitosti a odpovědnost každého člena za vlastní osud.

0
Vytisknout
15280

Diskuse

Obsah vydání | 3. 10. 2012