Britský premiér David Cameron zapomněl dceru v hospodě

11. 6. 2012

čas čtení 2 minuty

V den, kdy britská vláda oznámila zavedení nového programu akcí proti antisociálně se chovajícím rodinám, vyšlo najevo, že asi před dvěma měsíci britský premiér David Cameron zapomněl svou osmiletou dceru v hostinci.

Ve vesnickém hostinci nedaleko premiérova letního sídla Chequers v hrabství Buckingahmshire chodí Cameronovi s přáteli často na oběd. Po obědě odjížděl Cameron s ochrankou jedním automobilem, manželka s ostatními dětmi a ochrankou druhým automobilem. Osmiletá dcera odešla na záchod a oba rodiče si mysleli, že je v automobilu druhého rodiče. Až po příjezdu domů Cameron zjistil, že dcera zmizela. Okamžitě se obrátil a jel do restaurace zpátky. Dcera tam mezitím pomáhala personálu. "Co jsme měli dělat?" pravil personál v hospodě. Na Davida Camerona nemáme číslo, nemohli jsme mu zavolat.

Britská média případ ironizují. Viz tento článek - na fotografii je Cameron, soustředěný na pití piva, titulek pod snímkem zní: "Dceru? Jakou dceru?"

Nový akční program proti antisociálním rodinám má být financován částkou 9 miliard liber. Jde o rodiny, v nichž ani jeden rodič nepracuje, rodině žije v nekvalitním či přeplněném ubytování, matka má duševní problém, nejméně jeden rodič má dlouhodobou chronickou nemoc, rodina má minimální příjem (méně než 60 procent mediánu), rodina si nemůže dovolit kupovat potraviny a oděvy.

Britská vláda odhaduje, že v zemi žije přibližně 120 000 takových rodin a každá z nich průměrně stojí stát 75 000 liber (2,25 milionu Kč) ročně.

Komunální úřady budou dostávat od vlády peníze, pokud zajistí, že děti z antisociálních rodin budou chodit do školy a omezí jejich antisociální a kriminální chování. Pokud se podaří, že alespoň jeden rodič přestane spoléhat na sociální dávky a začne chodit do zaměstnání, komunální úřad dostane za každý takovýto úspěch 4000 liber.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7704

Diskuse

Obsah vydání | 13. 6. 2012