Desetitisíce demonstrantů protestovaly v Moskvě proti Putinově vládě

13. 6. 2012

čas čtení 2 minuty

Desetitisíce osob se účastnilo v úterý v Moskvě první velké protivládní demonstrace od doby, kdy 7. května Vladimír Putin znovu převzal ruský prezidentský úřad.

Navzdory bouřkám a nepřítomnosti hlavních opozičních politiků se protestní pochod konal, přestože den předtím policie provedla domovní prohlídvky v bytech opozičních aktivistů a jejich rodin. Policie zabránila hlavním opozičním aktivistům, bloggerovi Alexeji Navalnému, Xenii Sobčakovové a Iljovi Jašinovi v účasti na demonstraci, protože je pozvala k výslechu v souvislosti s násilím na předchozím shromáždění, které se konalo dne 6. května.

Jašin se posléze vyjádřil, že výslechy zřejmě vedly k tomu, že se demontrace účastnilo více lidí. Organizátoři tvrdí, že se sešlo 100 000 až 200 000 lidí, oficiální odhady uvádějí, že se demonstrace účastnilo 18 000 osob.

Obdobná demonstrace se konala v Petrohradě, kde vyšly do ulic tisíce lidí, ale byla zrušena policií a organizátoři byli zatčeni poté, co demonstrace trvala déle, než byl její oficiálně povolený čas.

Menší demonstrace se konaly i v jiných ruských městech. Oleg Šejn, aktivista z Astrachaně, který proslul svou nedávnou čtyřicetidenní hladovkou proti volebním podvodům, byl během tamější demonstrace zatčen.

V Rusku byl nedávno přijat kontroverzní nový zákon, podle něhož byly pokuty pro protivládní demonstranty zvýšeny stopadesátkrát. 13 osob, které údajně zaútočily 6. května na pořádkovou policii, bylo zatčeno. Domovní prohlídky vedly k zvýšení počtu demonstrantů v ulicích.

"Přišel jsem kvůli pitomému zákonu proti protestům a kvůli těm domovním prohlídkám," řekl devětačtyřicetiletý Alexandr. "Úřady konflikt eskalují."

Většina opozičních politiků byla v úterý večer propuštěna, ale Navalnyj zůstává ve vazbě.

Další demonstrace je plánována na Putinovy narozeniny 7. října.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6275

Diskuse

Obsah vydání | 14. 6. 2012