Argentina obnovila svůj nárok na Falklandy

11. 6. 2012

čas čtení 1 minuta

Argentina prohlásila Falklandské ostrovy (které sama nazývá Malvíny), o něž v 80. letech svedla válku s Británií, za vlastní území a obvinila Británii z "ilegální exploatace přírodních zdrojů" a "rostoucí militarizace oblasti Jižního Atlantiku".

V tiskové zprávě ministerstva zahraničí se připomíná rok 1829, kdy přechodná vláda provincie Buenos Aires vedená brigádním generálem Martinem Rodriguezem vydala dekret, jímž vzniklo "politické a vojenské vedení Malvínských ostrovů a ostrovů u Mysu dobré naděje a Atlantického oceánu".

Podle argentinských úřadů se od vzniku samostatné argentinské republiky země nikdy nevzdala nároku na zmíněná území a nedovolí žádné mocnosti, "kontinentální nebo mimokontinentální", vykonávat zde jurisdikci.

Podle tohoto výkladu byla argentinská suverenita na Malvínami/Falklandy narušena 3. ledna 1833, kdy byli místní obyvatelé vyhošteni a nahrazeni Brity. Británie je podle Buenos Aires neochotná jednat o navrácení území, a to navzdory výzvám mezinárodního společenství. Setrvává u kolonialistické politiky a ilegálně využívá obnovitelné i neobnovitelné zdroje náležející Argentině. Kromě toho navyšuje své vojenské kapacity v dané oblasti.

V průběhu tohoto týdne vystoupí dvoučlenná delegace legislativního shromáždění Falkland a dva mladí ostrované před Výborem OSN pro dekolonizaci; Argentinu bude zastupovat prezidentka Cristina Fernandez. Bude to vůbec poprvé, co ve výboru vystoupí hlava státu.

Členy výboru jsou Antiqua a Barbuda, Bolívie, Chile, Čína, Konžská republika, Pobřeží slonoviny, Kuba, Ekvádor, Dominikánská republika, Etiopie, Fidži, Grenada, Indie, Indonésie, Írán, Irák, Mali, Nikaragua, Papua Nová Guinea, Ruská federace, Svatý Kryštof a Nevis, Svatá Lucie, Svatý Vincent a Grenadiny, Sierra Leone, Sýrie, Východní Timor, Tunisko, Sjednocená republika Tanzánie a Venezuela. Předsedou je ekvádorský velvyslanec a zpravodajem zástupce Sýrie Bašár Džáfarí.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
10703

Diskuse

Obsah vydání | 13. 6. 2012