Írán údajně přiznal přítomnost svých jednotek v Sýrii

29. 5. 2012

čas čtení 1 minuta

Vysoce postavený velitel íránských Revolučních gard měl v rozhovoru pro studentský server připustit, že jeho země vyslala své jednotky na pomoc syrskému prezidentu Bašáru Asadovi.

"Před naší přítomností v Sýrii bylo příliš mnoho lidí zabito opozicí, ale s fyzickou a nefyzickou přítomností islámské republiky se velkým masakrům v Sýrii podařilo předejít," řekl Ismáil Ghání, zástupce velitele jednotek Kuds - odnože Revolučních gard s určením pro zahraniční operace, v rozhovoru pro studentskou agenturu ISNA. Informovala o tom perská stránka GozaraNews.

Podle tohoto zdroje ISNA zveřejnila rozhovor v neděli večer, ale následně ho "pod tlakem" odstranila.

Sýrie je nejdůležitějším íránským spojencem v regionu a Teherán dlouho využíval syrské území k zásobování spojeneckých hnutí Hizballáh (v Libanonu) a Hamás (v Palestině). Pověsti o tom že Írán Asadovi pomáhá kolují již od března 2011.

Údajné Gháního přiznání následovalo po víkendovém masakrů v syrské Húle, z nějž se opozice a vláda navzájem obviňují. Pozorovatelé OSN na jedné straně potvrzují použití tanků a dělostřelectva vládními jednotkami, na druhé straně však informují, že řada obětí byla pobodána nebo zastřelena z bezprostřední blízkosti.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8771

Diskuse

Obsah vydání | 30. 5. 2012