Čeští umělci za okupace -- mezi heydrichiádou a kolaborací

28. 5. 2012

čas čtení 1 minuta

tisková zpráva

Ve dnech 30. a 31. května pořádá Obec spisovatelů ve spolupráci s Městskou knihovnou v Praze konferenci Čeští umělci za okupace -- mezi heydrichiádou a kolaborací. Akce je zasvěcena památce spisovatele Vladislava Vančury, který byl při masových represáliích po atentátu popraven 1. 6. 1942.

Ústřední téma konference představuje reflexi osobních dilemat a jednání lidí pera -- literátů, novinářů, scénáristů, během nacistické okupace. Ve středu 30. května od 9. hodin bude v hlavní budově MKP na Mariánském náměstí probíhat blok věnovaný literatuře a historickým aspektům. Čtvrtek 31. května bude zasvěcen kinematografii a odkazu Lidic. Celé pásmo přednášek bude doprovázeno filmovými dokumenty, závěrečný večer završí promítání hraného snímku Lidice a beseda o něm.

Mezi přednášejícími vystoupí Václav Vlk st., Stanislav Motl, Miroslav Sígl, František Aubrecht, Martin Sekera, Petr Koura a další. Oba konferenční dny poskytnou zajímavou a jistě také objevnou příležitost k uchopení mnoha momentů té doby pro každého zájemce. Akce je otevřena celé veřejnosti, vstup je volný, stačí přijít - a také předložit svoje názory, zeptat se na nejasnosti, setkat s člověkem, jehož stanovisko nebo příspěvek vás zaujaly.

Odkaz na podrobný program zde: ZDE

0
Vytisknout
9428

Diskuse

Obsah vydání | 30. 5. 2012