Studentka z Glasgow University získala prestižní cenu Amnesty International

30. 5. 2012

čas čtení 1 minuta

Amy Mackinnon, studentka politologie a rusistiky na Glasgow University, se stala držitelem novinářské ceny organizace Amnesty International ve studentské kategorii za článek The curious case of John Oguchuckwu publikovaný ve studentském časopise Glasgow Guardian. Článek se týká nigerijského studenta, jehož rodina byla vyvražděna a který získal politický azyl v Británii. Těsně před ukončením studia na Glasgow University, než mohl Oguchuckwu podat svou diplomovou práci, ho však britské úřady brutálním způsobem deportovaly zpět do Nigérie.

Mackinnonová se aktivně účastní kampaně na záchranu bohemistiky a slavistiky na University of Glasgow. Je mimo jiné editorkou internetových stránek, na nichž soustředila více než stovku mediálních výstupů týkajících se loňských pokusů vedení Glasgow University radikálně omezit výuku moderních jazyků a kultur.

Ceny se udělovaly v Londýně v úterý 29. května. Jak je vidno z publikovaného předvýběru, šlo ve všech kategoriích o velmi prestižní akci.

Jak uvedla laureátka studentské ceny, ceremonie udělování těchto novinářských cen byla nesmírně zavazující, protože někteří odměnění novináři jsou mrtví. Byli při výkonu svého zaměstnání zavražděni.

01. 12. 2011 Amy Mackinnon: "Ostatní se vrátili k rodinám, já jsem se vrátil k hrobům" ZDE

Tisková zpráva Glasgow University ZDE

0
Vytisknout
6617

Diskuse

Obsah vydání | 1. 6. 2012