Fakta jsou jasná. Krutý experiment se škrty selhal

3. 6. 2012

čas čtení 6 minut

Uplynulý týden byl dramatickým varováním, kam vede program škrtů. Přinesl brutální důkazy, kde skončíme, budeme-li dávat přednost finančnictví před ekonomikou a společností. Burzy nyní sází nejen na rozklad eura, ale i na příchod nové hospodářské doby temna. Světová ekonomika se přibližuje propasti a politikové jsou ochromeni blbostí své podomácku vymyšlené ekonomie, píše ekonom Will Hutton v týdeníku Observer.

Peníze mizí ze Španělska, z Řecka a z dalších periferních evropských ekonomik. Známkami krize je skutečnost, že v Řecku jsou lidé závislí na rozdávání polévky zadarmo, ve Španělsku demonstrují rozhořčení proti škrtům a rozbitému kapitalismu. Nezaměstnanost mladých lidí dosáhla vrcholu. Méně viditelná je lavina peněz, která plyne do zemí jako Spojené státy, Německo a Británie, o nichž investoři doufají, že tam budou v bezpečí. Britská vláda prodávala své obligace za takto nízké úroky naposledy začátkem osmnáctého století.

Španělsko je v "totální krizi", Evropská unie to "totálně ignoruje"

3. 6. 2012

čas čtení 5 minut

Dosud jsem nikdy neslyšla termín "totální krize", alespoň nikoliv, pokud se to týká globální ekonomiky. Zní to jako katastrofický film. Když tento termín střízlivými tóny používají vysocí politikové pokročilé demokracie a charakterizují tím finanční stav své země, je to poněkud šokující, píše Janet Daley v konzervativním deníku Daily Telegraph.

Celá tahle krize je o jakémsi prapodivném nastavení mysli

3. 6. 2012 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Pokud jde o experiment se škrty, Miroslav Kalousek v rozhovoru pro sobotní LN přiznal, že více škrtat už by se nemělo, že škrty podvázaly ekonomický růst země a že hlavní důvod pro škrty je to, že si může stát levněji půjčit.

Proč si může levněji půjčit? Protože zřejmě věřitelům, kteří půjčují státu, se zdá škrtací politika důvěryhodnější.

Že však jejich dlužník díky škrtům nemá pořádný příjem a ekonomicky se propadá a možná i zbankrotuje, to jim zřejmě nevadí.

Celá tahle krize je o jakémsi prapodivném nastavení mysli.

Günter Grass nepřestává "zlobit"

3. 6. 2012 / Daniel Strož

čas čtení 3 minuty

Jen pouhých několik týdnů uplynulo od Günterem Grassem publikovaných politických veršů, opatřených titulem Co řečeno být musí, ve kterých ostře kriticky zhodnocuje evropské, přespříliš jednoznačně kladné postoje vůči Izraeli. Nyní se renomovaný německý spisovatel a nobelista obrátil k veřejnosti další básní. Nazval ji Hanba Evropy a dotýká se v ní hluboké finanční a ekonomické krize v Řecku. A i v těchto svých tentokrát dvanácti dvojverších naráží autor opětně na prudký odpor přednostně německých médií. Ale stejně tak politiků nejrozličnějšího zabarvení. Ti, aniž by totiž pochopili, že Grassovi jde primárně o trpký osud řeckých občanů, vyčítají mu, že bere v ochranu stát, jehož politici získali euroměnu podvody s nadhodnocenými čísly, bez nichž by tam nebylo dnešního hrozivého úpadku.

Hanba Evropy

3. 6. 2012 / Günter Grass

čas čtení 1 minuta

Báseň, napsaná ke krizi v Řecku

Chaosu blízko, protože nezvládaje vlastní trh,
vzdaluješ se zemi, jež byla ti kdysi kolébkou.

Co tvou duší hledáno a za nalezené se ti jevilo,
odkládáš teď mezi nejnižší hodnotu šrotu.

Bod zvratu (vachrlatý, leč úděsný)

2. 6. 2012

čas čtení 2 minuty

Řada z nás po určitou dobu říkala, že kořenem krize eurozóny je problém platební nerovnováhy. Během bezstarostných let se kapitál hrnul z jádra na periferii, což vedlo k velkým obchodním deficitům a nadhodnocení reálných směnných kurzů; nyní je to vše třeba obrátit. Jenže "interní devalvace" cestou deflace v jižní Evropě je v zásadě nemožná; pokud by to celé mělo mít reálnou šanci fungovat, potřebujeme skutečnou devalvaci ve Španělsku především cestou německé inflace spíše než španělské deflace. Čtyřprocentní německá inflace plus nulová ve Španělsku může fungovat; dvouprocentní a minus dvouprocentní nikoliv, napsal Paul Krugman.

Bývalý egyptský prezident Husní Mubarak byl odsouzen na doživotí

2. 6. 2012

čas čtení 1 minuta

Soud v Egyptě poslal Mubaraka do vězení na doživotí za to, že se podílel na spiknutí zabíjet demonstranty účastnící se loňského povstání, které ho svrhlo. Mubarakův ministr vnitra Habíb el-Adlí byl také odsouzen do vězení na doživotí, ale Mubarakovi synové Gamal a Aláa byli shledáni nevinnými z korupce.

Světový třídní boj: geografie protestu

1. 6. 2012 / Immanuel Wallerstein

čas čtení 6 minut

Když jsou dobré časy a světoekonomika expanduje v tom smyslu, že se vytváří nová nadhodnota, je třídní boj tlumený. Nikdy nemizí, ale pokud je nezaměstnanost malá a reálné příjmy nižších vrstev rostou, byť jen o trošku, heslem dne je sociální kompromis.

Jsem spíše proti církevním restitucím

2. 6. 2012 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Můj postoj k restitucím církevního majetku se různě mění. Dlouhodobě patřím k zastáncům toho pohledu, že co bylo komunisty ukradeno, musí být vráceno. Církve -- a zejména ta římskokatolická -- byly zároveň oběťmi komunistického teroru a zároveň představovaly baštu odporu a vzdoru proti této tyranii. Podíl římskokatolické církve na pádu komunismu nechci vůbec zpochybňovat a nesmírně si ho vážím.

Draghi: Eurozóna je ve stavu dezintegrace

1. 6. 2012

čas čtení 2 minuty

Šéf Evropské centrální banky Mario Draghi dal na půdě Evropského parlamentu veřejně najevo, že instituce jíž stojí v čele nemůže "vyplňovat vakuum" způsobené chybějící aktivitou členských zemí - a řekl že eurozóna se nachází ve stavu "dezintegrace".

Britský ministr zahraničí časem "nevylučuje vojenský zásah v Sýrii"

1. 6. 2012

čas čtení < 1 minuta

Konzervativní britský ministr zahraničí William Hague uvedl v pátek ráno v britském rozhlase, že pokud by Annanův plán pro Sýrii selhal, Británie by musela uvažovat o všech možnostech, včetně vojenského zásahu.

Situace v Sýrii je podle Haguea nyní "tak vážná a tak rychle se zhoršuje, že žádnou alternativu budoucí mezinárodní akce nelze vyloučit," řekl Hague před svými rozhovory s opozičními syrskými organizacemi a uprostřed přicházejících zpráv o dalším zabíjení civilistů v Sýrii.

Hague v rozhlase uvedl, že Británie nebude zatím dodávat zbraně syrským opozičním organizacím ani není zatím ochotna uvažovat o vojenské intervenci s cílem vytvořit v zemi bezpečné zóny pro uprchlíky, avšak uvedl, že pokud by plán Kofiho Annana pro Sýrii selhal, "museli bychom uvažovat o všech alternativách".

Podrobnosti v angličtině ZDE

Britský ministr kultury soukromě komunikoval s Murdochem, ačkoliv měl nestranně rozhodovat o jeho podniku

1. 6. 2012

čas čtení 1 minuta

Britský konzervativní premiér David Cameron ve čtvrtek neodvolal z funkce svého ministra kultura Jeremyho Hunta, přestože vyšlo najevo při Levesonově vyšetřování do stavu britských bulvárních médií, že Hunt soukromě komunikoval s Jamesem Murdochem, šéfem firmy News International, přestože měl nestranně rozhodovat o její žádost o zvýšení kapitálového podílu v jedné britské soukromé televizi.

Jsme připraveni důstojně ustupovat?

1. 6. 2012 / Josef Šmajs

čas čtení 6 minut

Boj s korupcí a zvýšená pozornost sociálním otázkám na čas zastínily problém hlubší a zásadnější -- globální ekologickou krizi. Nejen vlády, ale i nezaměstnaní a lidé s nízkými platy a důchody s nadějí očekávají ekonomický růst. Zatímco tito "optimisté" čekají na možné ekonomické oživení, realisté a pesimisté kladou otázku, co bude po kapitalismu. Systém, který na svém počátku vykořisťoval hlavně dělníky, tj. přírodní síly uvnitř člověka, se nyní zaměřil na vykořisťování Země. Pustoší a zamořuje přírodu, která s konečnou platností rozhodne o lidském biologickém osudu. Rozdíly mezi chudými a bohatými lidmi jsou však zatím viditelnější. Politici, ekonomové a sociologové se sice předhánějí v odhalení podstaty krize, ale přemýšlivý občan cítí, že v argumentech cosi chybí. Podstatu totiž neodhalíme na úrovni, na níž se projevuje.

O výmluvách z Lesní správy Krnov

1. 6. 2012 / Boris Cvek

čas čtení 8 minut

Dovolte mi krátkou reakci na veřejné vyjádření Lesní správy Krnov k mému článku o potřebě boje proti nezákonnému vjezdu motoristů do lesů v České republice. Postoje Lesní správy Krnov se mi zdají typické pro postoj českých úředníků k řešení veřejných problémů, které trápí občany, z jejichž daní jsou tito úředníci placeni. Stále se hledá ze strany úředníků takové stanovisko, které jim umožní pokračovat v běžně zaběhnuté činnosti, bez ohledu na veřejný zájem, bez invence a odvahy dělat něco nově a lépe. V uvozovkách budu uvádět věty zástupce Lesní správy Krnov a krátce na nich ukážu, jak nebezpečný způsob přemýšlení reprezentují.

Finanční kapitál se činí, jde mu o vlastní zisky

31. 5. 2012 / Miroslav Opálka

čas čtení 3 minuty

Těžko hodnotit, kolik suverenity dnes vlastně ještě Česká republika má a jak efektivně zde působí reálný protektor. Všechny zásadní analýzy, hodnocení a "doporučení" na řešení ekonomického a sociálního rozvoje naší země totiž vypracovávají zástupci různých mezinárodních organizací (MMF, SB, OECD, EK...). Měl jsem např. možnost dvakrát diskutovat s mladými zástupci MMF, kteří působili zejména na ministerstvu financí. Jako bych slyšel číst učebnice a poslední strategické plány neoliberalismu.

BBC: Pozor, soukromé důchodové zabezpečení nemusí být spolehlivé

31. 5. 2012 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

Rozhlas BBC v těchto dnech řešil stížnost jedné posluchačky, která si před několika lety založila malé soukromé důchodové pojištění,. Platila ho asi rok a dohromady investovala do něho něco přes 1000 liber (cca 31 000 Kč). Pak ho z osobních důvodů přestala platit a domnívala se, že má investici zajištěnou jako vklad v bance. Když se nedávno na osud pojištění dotazovala, zjistila, že z 1000 liber jí nezbylo nic - pojišťovna stále vyššími správními poplatky pojištění zlikvidovala.

Pořad pak řešil několik dalších, obdobných případů. Ve vysílání následovala diskuse finančních odborníků, kteří varovali, že soukromé důchodové pojištění NELZE považovat za bezpečnou investici, jako když si uložíte své úspory do spořitelny. Investicí do soukromého důchodového pojištění hrajete hazardně na kapitálovém trhu a - jak známo a jak banky neustále upozorňují - vaše investice na kapitálovém trhu se mohou zhodnocovat i znehodnocovat.

Takovou investici, upozornili odborníci v britském rozhlase, je neustále nutno sledovat a pokud se investiční podmínky změní, je třeba okamžitě zasáhnout. Není možné očekávat, že by šlo léta mechanicky platit nějaký příspěvek a na konci by z toho vznikla spolehlivá penze.

Protest proti vládní zdravotnické politice

1. 6. 2012

čas čtení < 1 minuta

Tisková zpráva k protestnímu shromáždění platformy STOP VLÁDĚ proti současné zdravotnické politice u ministerstva zdravotnictví

Národní rada osob se zdravotním postižením ČR, Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče ČR, Lékařský odborový klub, Svaz pacientů ČR, sdružené v platformě STOP VLÁDĚ, pořádají v rámci série akcí "Okupujme ministerstva" protest před Ministerstvem zdravotnictví ČR. Ten proběhne v pondělí 4. června v 15 hodin před budovou úřadu na Palackého náměstí v Praze.

Cílem protestu je upozornit na:

1) nevyjasněnou situaci okolo nemocnic a možné omezení jejich celkového počtu se zaměřením jak na kraje, tak na Prahu;

2) změny v nových zdravotnických zákonech a jejich dopady na pacienty;

3) nesplněné sliby ministra zdravotnictví.

Shromáždění je součástí dlouhodobých protestů proti vládním reformám, které společná platforma odborů a občanských iniciativ vyhlásila v dubnu tohoto roku.

Vláda ničí průběžný systém i důchodový účet

30. 5. 2012

čas čtení 2 minuty

Stanovisko Spojenectví práce a solidarity, prezentované na úterní pražské demonstraci důchodců

Vládá ničí důchodový účet a oslabuje průběžný systém, protože:

- opakovaně snižovala sociální pojistné (6x)!

- zavedla stropy pojistného pro nejbohatší

- připouští, aby lidé nad 50 let řešili tíživý problém nezaměstnanosti přechodem do předčasného důchodu.

Cílem je vytvořit ideové podhoubí pro tzv. opt-out, neboli vytvoření II. pilíře soukromé a fondové povahy. Tak znovu převést lukrativní veřejný segment zajištění na stáří na finanční sektor.

Co udělat, než budou volby

1. 6. 2012 / Josef Mrázek

čas čtení 9 minut

Nadějný rozmach protestů v dubnu byl utlumen selháním odborů a variací na Kubiceho zprávu a v umělé mlze jsou rychle schvalovány zákony zhoubné pro obyčejné občany.

Koalici spojuje snaha oddálit volby. Mnozí, kteří ji volili, svůj omyl již pochopili. Věrni ovšem zůstávají ti, kteří jsou zkorumpováni nespravedlivými výhodami. Dost občanů bude volit ČSSD a KSČM, i když mnozí s rozpaky, důvěra k jakémukoliv stranickému řešení je po zkušenostech dvaceti let České republiky otřesena. Přibývá těch, kteří by nešli volit vůbec, nebo by volili strany, jejichž hlasy propadnou. Přitom na Moravě i v Čechách a dokonce i v Praze, kde je lépe, pokud nejste důchodce, zkrátka všude převládá názor, že stát je veden špatně. Lidé ale nevědí, jak z toho ven. Nabídneme jim takové východisko.

Nepřesnosti v článcích o zemědělské univerzitě

1. 6. 2012 / Štěpán Kotrba, Petr Kokaisl

čas čtení 10 minut

Ohrazuji se proti nepřesnostem v článcích Štěpána Kotrby "Čtvrt miliardy ze státního rozpočtu - porážka vědeckého dobytka" a 240 promrhaných milionů ze státního rozpočtu ...a jeden antropolog - druhé intermezzo:, napsal Petr Kokaisl.

Po zveřejnění jeho námitek se ozval Štěpán Kotrba, že kritika je nepřesvědčivá. Shrnuli jsme obojí názory do téže tabulky.

Jak se dělá věda na hnojárně TÉMA BL

Přežití lidí v paleolitu? Možná zásluha "nejlepšího přítele"

1. 6. 2012

čas čtení 9 minut

KD│ Všichni známe pořekadlo, že pes je nejlepším přítelem člověka. A všichni jsme slyšeli dojemné příběhy o psech, kteří zachránili své majitele - když je vzbudili během požáru nebo přivolali pomoc po nehodě. Každý kdo má rád psy zná úžasnou, takřka nevyjadřitelnou vřelost psí společnosti a oddanosti. Ale může být, že psi pro lidstvo udělali mnohem, mnohem více. Možná nezachránili jen jednotlivce, ale také celý druh, když si nás "ochočili", zatímco jsme si ochočili je, napsala antropoložka Pat Shipmanová z Pennsylvania State University pro časopis American Scientist.

OTEVŘENÝ DOPIS MINISTRU ŠKOLSTVÍ:

Stav vysokého školství v ČR je znepokojující

30. 5. 2012

čas čtení 6 minut

tisková zpráva Iniciativy za svobodné vysoké školy

Vážený pane ministře,

iniciativa Za svobodné vysoké školy sleduje se znepokojením stav vysokého školství v naší zemi. Tato vláda plánuje další škrty v rezortu školství a rozhodla se zásadně proměnit fungování vysokých škol. Plánované změny vážně ohrožují akademické svobody potlačováním nezávislosti vysokých škol a zaváděním deformujících tržních principů. Připomínky a námitky vysokoškolských reprezentací nebyly respektovány a nesouhlasné projevy se setkávaly pouze s arogancí bývalého ministra. Vážíme si Vašeho zájmu o změnu přístupu v projednávání zamýšlených kroků ze strany ministerstva. Situace kolem vysokoškolské politiky je však přinejmenším nejasná. Proto se na Vás obracíme otevřeným dopisem s několika otázkami.

Kvůli zpomalení na americkém trhu práce padají burzy

1. 6. 2012

čas čtení 1 minuta

Americká ekonomika v květnu vytvořila mnohem méně pracovních míst, než se očekávalo. Namísto předpovídaných 165 000 to bylo pouze 69 000 nových míst mimo zemědělský sektor. Tato špatná zpráva přistupuje k problémům v Evropě a špatným zprávám z Číny. Futures amerických akcií v reakci na tyto zprávy zaznamenaly výrazné ztráty (Dow Jones 1,64%, S&P 500 1,77%, Nasdaq 1,67%).

Studentka z Glasgow University získala prestižní cenu Amnesty International

30. 5. 2012

čas čtení 1 minuta

Amy Mackinnon, studentka politologie a rusistiky na Glasgow University, se stala držitelem novinářské ceny organizace Amnesty International ve studentské kategorii za článek The curious case of John Oguchuckwu publikovaný ve studentském časopise Glasgow Guardian. Článek se týká nigerijského studenta, jehož rodina byla vyvražděna a který získal politický azyl v Británii. Těsně před ukončením studia na Glasgow University, než mohl Oguchuckwu podat svou diplomovou práci, ho však britské úřady brutálním způsobem deportovaly zpět do Nigérie.

Mackinnonová se aktivně účastní kampaně na záchranu bohemistiky a slavistiky na University of Glasgow. Je mimo jiné editorkou internetových stránek, na nichž soustředila více než stovku mediálních výstupů týkajících se loňských pokusů vedení Glasgow University radikálně omezit výuku moderních jazyků a kultur.

Ceny se udělovaly v Londýně v úterý 29. května. Jak je vidno z publikovaného předvýběru, šlo ve všech kategoriích o velmi prestižní akci.

Jak uvedla laureátka studentské ceny, ceremonie udělování těchto novinářských cen byla nesmírně zavazující, protože někteří odměnění novináři jsou mrtví. Byli při výkonu svého zaměstnání zavražděni.

01. 12. 2011 Amy Mackinnon: "Ostatní se vrátili k rodinám, já jsem se vrátil k hrobům" ZDE

Tisková zpráva Glasgow University ZDE

Francouzská vláda zavádí okamžité omezení příliš vysokých platů

31. 5. 2012

čas čtení 1 minuta

Francouzský prezident přislíbil, že nejvyšší platy státních zaměstnanců nesmějí být dvacetkrát vyšší než plat nejnižšího zaměstnance

Nová francouzská vláda oznámila zavedení okamžitého dramatického snížení ředitelských platů. Bude to zřejmě znamenat, že platy ředitelů státních podniků budou sníženy až o polovinu.

Zjednodušující a amatérský pokus o morální popravu

31. 5. 2012 / Petr Kokaisl

čas čtení 12 minut

O některých redaktorech (novinářích) jsem neměl příliš valné mínění kvůli neobjektivnímu způsobu jejich práce. Tu neobjektivitu bych shrnul zhruba do tří základních bodů (přičemž těchto bodů může být i více):

  • Amatérismus vydávaný za profesionalitu (novináři tohoto typu jsou odborníci na cokoliv, všemu rozumí, vše ví nejlíp...)
  • Slabost pro jednoduchá (někdy až zjednodušující) řešení
  • Všeobecné osočování a podsouvání nepravdivých informací

240 promrhaných milionů ze státního rozpočtu ...a jeden antropolog - druhé intermezzo

31. 5. 2012 / Štěpán Kotrba

čas čtení 10 minut

reakce na obranu Petra Kokaisla "Zjednodušující a amatérský pokus o morální popravu", zpochybňující argumenty článku Štěpána Kotrby o situaci na provozně ekonomické fakultě České zemědělské univerzity "Čtvrt miliardy ze státního rozpočtu -- porážka vědeckého dobytka - díl 4"

Petr Kokaisl je antropolog, zamilovaný do zemí Střední Asie. Nic proti tomu. Dělá vědu a je to poctivá věda. Proti jeho výzkumu (na rozdíl od jiných) nemám vůbec nic, kdyby... Kdyby ho neprováděl na ČZU. Jen čirou náhodou se totiž ocitl na škole, která, ač všeobjímající (univerzitou) se nazývá, je stále univerzitou ZEMĚDĚLSKOU. A autor zde učí na katedře PSYCHOLOGIE fakulty PROVOZNĚ EKONOMICKÉ.

Věda nebo nevěda - Porcování medvěda (se zadnicí dohněda)

31. 5. 2012 / Karel Dolejší

čas čtení 5 minut

Pokud je nějaký medvěd hnědý, přinejmenším tedy částečně, samozřejmě je tomu tak proto, že vystudoval na hnojárně. A tento medvěd má býti naporcován podle dávného rituálu vždy činorodých a shánčlivých poraženců českých zemí, rituálu hyeního a supího, nad nímž se přecitlivělým osobám působením automatického reflexu chřípí i veškeré vnitřnosti obracejí naruby, ale jaký budeme bohužel kolem sebe v různých sférách života vídat stále častěji: Selhává-li kolektivní strategie, nebo nikdy pořádně neexistovala, či dokonce ani není naděje, že by vůbec byla úspěšně použita, nastává fáze likvidace "přebytečných", aby na ostatní účastníky zájezdu zbylo více. Je-li koláč menší, bojujeme zkrátka za to, aby se dělil na menší počet dílů. Tamten mezi nás nepatří, nemá totiž ty kvality, sebereme mu tititi. Ať je to ten nebo ten, bude muset z kola ven.

27699

O "ZLÝCH CIZÁCÍCH":

Nemůžu bejt objektivní, jenom normální...

31. 5. 2012 / František Řezáč

čas čtení 1 minuta

Já znám Sigiho Trägra z Libavského údolí/ Libauthal, kterej se těšil v září 1945 do český(!) školy, ale maminka vyšla u zápisu ven a musela mu říct, že tam nesmí, protože je Němec.

Pak šli po ulici v Kynšperku, maminka vedla kolo a nějakej českej blbec jí ho chtěl sebrat, ale ona se ubránila. Němci nesměli mít ani kolo.

V Chebu jsem měl německý spolužáky a kamarády, jako děti jsme si hráli na válku na hromadách sutin po náletech.

Když jsem se učil, byl v dílně brusič nástrojů jménem Kreuzer, komunista. Mluvil šílenou češtinou, ale vždycky mi pomoh a poradil.

Můj syn nyní bydlí poblíž Horšovského Týna v obci Libosváry/ Liebeswar. Úplnou náhodou jsme se sešli s rodinou Hoffmannů, kteří odsud včas utekli i s dobytkem. Když se sejdeme, zpíváme si, česky, Červenou sukýnku. Takže, já nemůžu bejt objektivní, jenom normální. Jako většina obyčejnejch lidí. Jestli jsme někomu ublížili, ať nám to Pán Bůh odpustí... F.Ř.

P.S. V příloze Sigi na Babyloně u Domažlic s maminkou, bráchou, tetou a babičkou v létě 1944. Babička sloužila pak po konci války v zajateckém táboře na chebském letišti jako vrchní sestra.

Minulost už zatraceně dávná

1. 6. 2012 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

V článku "Ožívající duch minulosti" se ohání Štěpán Kotrba strašákem funkcionářů sudetoněmeckého Landsmannschaftu s nacistickou minulostí, kteří drtivou většinou zemřeli v letech 1960-1980, tedy před padesáti! respektive třiceti lety. Ten, co z nich zemřel nejpozději, zemřel před sedmi! lety.

Je to jasný argument, že se nacistickým zaměřením dnešních funkcionářů sudetoněmeckého landsmannšaftu dá asi těžko už argumentovat. Stížnost Petra Uhla a článek Františka Řezáče právem kritizovali stereotypní, neměnný obraz. Těžko obviňovat z údajných nacistických sympatií dnešní funkcionáře organizace, kteří právě odměnili svou cenou Maxe Mannheimera, oběť nacistických koncentračních táborů.

Argument českých účastníků letošního sudetoněmeckého sjezdu spočívá v tom, že se samozřejmě - je to přirozené - postoje lidí s generacemi mění.

Osobně považuji za velmi přesvědčivý v této věci článek stínové ministryně ČSSD pro lidská práva Michaely Marksové-Tominové ZDE. Těžko ji asi obviňovat ze "sympatií k nacismu".

Jádro věci spočívá v tom, že je nutno skutečnosti věcně a inteligentně znovu a znovu zkoumat, bez ideologických klapek na očích z minulosti. Stereotypní vnímání škodí.

CESTA o budoucnosti NATO

31. 5. 2012

čas čtení 1 minuta

Jménem pořadatelské instituce si Vás dovolujeme pozvat na besedu s bývalými ministry obrany a členy European Leadership Network for multilateral disarmament and non-proliferation (ELN) na téma "Chicago summit a nová role NATO v globalizujícím se světě".

Diskuse proběhne ve středu 6. června 2012 od 16:00 hod. v prostorách Zastoupení Evropské komise v Praze, Evropský dům (Jungmannova 24, Praha 1). Představuje příležitost k setkání s někdejšími významnými postavami evropské politiky; nabízí také možnost kriticky uvažovat o současných bezpečnostních hrozbách i úloze NATO v dnešním světě.

Akce zúčastní Lord Desmond Browne of Ladyton, bývalý ministr obrany Velké Británie a předseda Výkonné rady (Executive Board) ELN, Volker Ruehe, bývalý ministr obrany Spolkové republiky Německa a člen Výkonné rady ELN a Janusz Onyskiewicz, bývalý ministr obrany Polska, člen Výkonné rady ELN a bývalý vysoký představitel Solidarity. Diskusi pořádá Rada pro mezinárodní vztahy a moderuje Jan Kavan, bývalý ministr zahraničí České republiky. Proběhne v anglickém jazyce.

Evropská unie musí okamžitě jednat, jinak dojde k finančnímu rozkladu eurozóny

30. 5. 2012

čas čtení < 1 minuta

Eurozóně hrozí "finanční rozklad" a musí bezodkladně použít svůj nový záchranný fond k rekapitalizaci bank, které se dostaly do potíží a vytvořit nadnárodní bankovní unii. Konstatuje to tisícistránková analýza katastrofálního stavu evropské ekonomiky. Komise také vyžaduje vytvoření euroobligací a sdílení zadluženosti v eurozóně. Jsou to požadavky, které získávají podporu, přestože je dosud Německo odmítalo.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Bývalý tiskový mluvčí Davida Camerona je trestně stíhán za křivé svědectví

31. 5. 2012

čas čtení < 1 minuta

Andy Coulson, bývalý "ředitel pro komunikace" v úřadu britského konzervativního premiéra Davida Camerona, byl ve středu zatčen a byl obžalován z křivého svědectví u soudu pod přísahou.

Coulson, bývalý šéfredaktor listu News of the World, vydávaného donedávna Murdochovou firmou News International, lhal u soudu v Glasgow v prosinci 2010 při procesu se socialistickým politikem Tonym Sheridanem, že jako šéfredaktor o hackerské praxi v listě News of the World nic nevěděl. Sheridan byl tehdy souzen za křivé svědectví, když obvinil firmu News International, že o něm otiskla údajně lživé články o jeho sexuálním životě.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Univerzita není továrna na (vědecké a pedagogické) absolutno

30. 5. 2012 / Jan Mertl

čas čtení 8 minut

Poslední dobou vycházejí na Britských listech články, které tak trochu shazují, tak trochu ironizují a tak trochu kritizují vědeckou činnost na některých českých univerzitách. Současně byl zveřejněn i odkaz na zajímavé zamyšlení dr. Petákové, která vidí věci z poněkud jiného pohledu. Ukazuje to, že problém je širší -- a právě proto stojí za to se k němu ještě vrátit.

Jak se dělá věda na hnojárně TÉMA BL

Etnická sprostota České televize

30. 5. 2012 / Petr Uhl

čas čtení 8 minut

Radě České televize

Paní a pánové,

v pořadu ČT Události (od 19 hodin) dne 27.5. 2012 (v části pořadu nazvané Sedmdesát let od atentátu) řekla moderátorka Marcela Augustová toto:

Nazdar, pane Kotrbo!

30. 5. 2012 / František Řezáč

čas čtení 2 minuty

Citace Petra Uhla z vysílání ČT je skutečně šokující a byl bych moc rád, kdyby se k tomu textu někdo sám přihlásil. Pokud se nepřihlásí, je zbabělec, který všechno nechává na chudince Augustové. Možná, že by se v tom mohl pošťourat právě pan Kotrba, který je jinak vůči ČT dosti kritický. Ubohost ovšem nezná etnicitu, je vždy individuální. Lež také. Až opadne vzrušení, bylo by (nejen pro pana Kotrbu) dobré, trochu se pošťourat ve znalostech faktů, dějin a jazyka. Například:

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za květen 2012

3. 6. 2012

čas čtení 2 minuty

V květnu 2012 přispělo finančně na Britské listy 214 osob bankovním příkazem celkovou částkou 62 046,37 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v březnu 2012 částkou 44921.92 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 31.5. 2012 částku 92 806,98 Kč. Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

69016