Zablokuje Francie německé vedení v euroskupině?

4. 5. 2012

čas čtení 1 minuta

Německý ministr financí Wolfgang Schäuble je hlavním kandidátem na předsedu euroskupiny (Euro Group), vlivného rozhodovacího orgánu skupiny zemí se společnou měnou. Ale pokud v nadcházejících francouzských prezidentských volbách zvítězí Francois Hollande, může jmenování Schäubleho zhatit a zasadit tak kancléřce Merkelové vážnou ránu.

Až půjdou Francouzi v neděli k urnám, politici v Berlíně si budou nervózně kousat nehty. Nejen proto, že se kancléřka Merkelová musí obávat Hollandeho, který má velmi solidní šanci zvítězit, a který zpochybňuje německý úsporný kurs v Evropě.

Existují také obavy, že Hollande zablokuje důležitou personální volbu Merkelové. Jmenování Schäubleho bylo odloženo na dobu po 6. květnu a výsledek je nejistý.

Dočasný předseda euroskupiny, lucemburský premiér Jean-Claude Juncker, si přeje opustit tuto pozici v červnu. Neoficiálně se hovoří o tom, že jej měl nahradit Schäuble. Zatímco Sarkozy údajně signalizoval souhlasil s jeho jmenováním, poradci ho přiměli, aby podporu zatím stáhnul, protože by to mohlo být mezi francouzskými voliči nepopulární.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7324

Diskuse

Obsah vydání | 4. 5. 2012