Omezování zdravotní péče

9. 11. 2011 / Petr Wagner

čas čtení 1 minuta

Klíčovým bodem úsporných manažerských rozhodnutí ministerstva zdravotnictví (netuším, proč se nazývají reformy) je také rušení akutních lůžek. Pokud bude provedeno, je třeba říci následující.

1. většinově bude provedeno v malých - levných nemocnicích 2. pacienti tímto administrativním rozhodnutím nezmizí, pouze se přesunou, a pokud bude platit deklarovaný princip - peníze za pacientem, tak systém neušetří nic. spíše naopak, protože velké nemocnice pravděpodobně budou provádět péči lépe zajištěnou, a tak dražší

3. narostou náklady a nároky na transportní službu

A tady je problém. Pacienti nezmizí. Jenom se mají soustředit do menšího prostoru. Možná zde je volná kapacita, možná ne. To bude záležet na konkrétních číslech. Ale 10 000 lůžek navíc si troufám říci velké nemocnice nemají. I kdyby jim bylo zaplaceno, což zatím rozhodně nevypadá.

A o to jde. Vytvoří se pořadníky. Vytvoří se úzké hrdlo lahve. A zaplatí se méně peněz. Toť reforma!

Rakousko má osm milionů obyvatel. Na zdravotnictví dává 3 x více peněz v absolutních číslech. Výsledky jsou stejné. Snaha šetřit je zcestná a každý majitel podniku Vám řekne, že pokud se zaměřujete na šetření a ne na obrat - práci je to špatné.

Pokud se bude šetřit ve zdravotnictví za situace zvýšení DPH, evtl. zvýšení mezd, pacienti nutně musí přijít o péči. Jiná možnost není.

"Reformními" kroky ministerstva zdravotnictví se neušetří. Dojde k přesunu pacientů. Omezení péče. A tím šetření.

Uvědomuji si že jde o úlohu typu perpetum mobile a panu ministrovi jeho roli nezávidím, ale je potřeba říci, že tato úloha jiné řešení nemá.

Takže pacienti, chcete šetřit? Budete mít méně péče!

0
Vytisknout
12207

Diskuse

Obsah vydání | 11. 11. 2011