Pozoruhodný rozhovor s ministrem financí

17. 6. 2011

čas čtení 4 minuty

Ve čtvrtek byl v pořadu Českého rozhlasu Radiožurnál, který je vysílán krátce po 18. hodině, krátký rozhovor s ministrem Kalouskem. Kdo jej slyšel (v záznamu je na adrese ZDE zhruba od času 4:40 do 8:20), mohl dojít k názoru, že by mohlo být něco pravdy na poznámce poslance Ratha o Kalouskově oblíbenosti alkoholu.

Zaráží mne, že si ministr financí dovolí v tomto stavu mluvit do éteru, navíc před západem slunce a v čase stále ještě trvajícího veřejného protestu proti krokům této vlády, píše Zdeněk Bláha a dodává: Připadá mi, že buď si svůj stav neuvědomoval, nebo, že mu jsme jako občané úplně ukradení (resp. jeho pověst u nás). Těžko říct, co je pro ČR horší...

Kalousek: Hezké odpoledne, děkuji za pozvání.

Moderátor: Vezme si vláda z dnešních akcí to poučení, o kterém mluvil pan Pejša?

Kalousek: Já nevím, o jakém poučení pan předseda Pejša mluvil. Vláda chce intenzivně jednat. Jsou to odboráři, kteří neustále intenzivně odcházejí od jednacího stolu a dokonce prohlašují za provokaci i to, když za nimi vyjdu jednat na ulici. Pro mě je jediné možné poučení: Já chci jednat. Ale... partneři, kteří jednání odmítají a místo toho vyvolávají nátlakové akce ... ti kreslí docela složitou situaci pro nějaké společné východisko.

Moderátor:Když jste viděl, pane ministře, důsledky dnešní stávky, demonstraci v Praze, a tak dále, nezapochyboval jste o tom, zda vláda neměla brát vážně i námitky odborářů proti reformám?

Kalousek: Ne, nezapochyboval. eeeh. Já nevím, o jakých důsledcích mluvíte. Dnes - s- bylo aktivních několik tisíc lidí. Z několika milionů.

Moderátor: Tak například ty důsledky, že vůbec nejezdily vlaky. A nejezdí.

Kalousek: To je jiná věc, jestli opravdu několik tisíc lidí, kteří, kteří máji tu profesní výsadu, si můžou vzít jako rukojmí zbytek společnosti. To já si myslím, že je na úplně jinou diskuzi, než na diskuzi o reformě zdravotní, sociální či penzijní. áÁ p. Prostě dnes se odboráři - ne odboráři, odborářští bossové - Dnes odborářští bossové ... v zájmu svých pozic ... udělali jakousi akci, která ... -přímně řečeno ... která ... se jim moc nepovedla.

Moderátor: Tak jak o tom hovoříte, tak to zní ---

Kalousek: Když budu říkat, že je to velký úspěch. Ale, ty volby, ty volby, které byly před rokem, byly mnohem větším úspěchem než ten dnešní exces.

Moderátor: No, tak jak o tom mluvíte, tak pro vás to zní, že pro vás ta stávka a protesty nejsou nějakým důvodem třeba k přehodnocování reformních plánů, nebo aspoň způsobu, jakým jsou prezentovány, vysvětlovány.

Kalousek: Pro mě jsou důležité všechny argumenty, které naši sociální partneři tedy --- odbory -- dávají na tripartitě. Problém je, že oni několik posledních měsíců nechtějí diskutovat. A z nějakého důvodu, pravděpodobně pro - posílení vlastních pozic v odborářských funkcích - - dali přednost nátlakové akci. Je to legitimní, já proti tomu nic nemám, ale že by tahle nátlaková akce mohla něco změnit na fiskální politice vlády, to si vážně nemyslím.

Moderátor: A proč si, pane ministře, myslíte, že odborářským předákům jde o posílení jejich vlastních pozic?

Kalousek: Jejich členská základna taje jako sníh na jaře. Jejich majetek mizí. Prostě význam odborů v téhle zemi, právě proto, jakou dělají odborářští bossové politiku, slábne, místo milionů už jsou to statisíce a - a - dá se očekávat, že za chvíli už tam nebude vůbec nikdo, takže odborářští bossové chtělí - chtějí-li mít ještě nějaké příspěvký na podporu, no tak se musí snažit radikalizovat. Bojují o své vlastní posty. O ničem jiném to není.

0
Vytisknout
11048

Diskuse

Obsah vydání | 17. 6. 2011