Ženy v Saúdské Arábii porušují zákaz řídit automobil

19. 6. 2011

čas čtení 1 minuta

Ženy v Saúdské Arábii otevřeně řídí automobily. Je to veřejný protest proti oficiálnímu zákazu, podle něhož ženy nesmějí sednout za volant. Přímou akci zorganizovaly saúdské ženy prostřednictvím internetových sociálních sítí, žkde umisťují fotografie, jak sedí za volantem.

Na stránce nazvané Women2Drive (Ženy budou řídit) se praví, že protest bude pokračovat tak dlouho, dokud královský dekret nezruší zákaz řízení automobilů pro ženy. v Minulý měsíc byla jedna žena zatčena za to, že na internetu umístila video, jak řídí automobil. Manal al-Sherif byla obviněna z "pošpinění pověsti saúdského království a z vyvolávání veřejného mínění", ale za 10 dnů byla propuštěna poté, co přislíbila, že už za volant automobilu nesedne.

Aktivisté nepožadují masové protesty, to by bylo porušením zákona, ale požádaly ženy, které mají zahraniční řidičské průkazy, aby normálně řídily automobil i v Saúdské Arábii.

Poslední protest proti zákazu řízení automobilu ženami se konal r. 1990. Tehdy byla skupina 47 žen zatčena za to, že sedly za volant. Ženy byly tehdy přísně potrestány.

V Saúdské Arábii smějí řídit automobil americké vojačky z tamějších amerických základen, nikoliv však místní ženy.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6846

Diskuse

Obsah vydání | 20. 6. 2011