Korupce se v ČR stala beztrestnou

20. 6. 2011

čas čtení 3 minuty

tisková zpráva hnutí Veřejnost proti korupci

Vzkaz všem, kteří kradou veřejné zdroje, zneužívají svěřené pravomoci a jinak ohýbají spravedlnost: Buďte v klidu, vláda stojí za vámi, žalobci vás vysekají, policie nic nevyšetří. Pokračujte v činnosti, korupce v Česku se stala beztrestnou.

Kdyby to nebyla dobře známá kauza, která se táhne od Vánoc a která definitivně poukázala na skandální drzost a chladnokrevnost korupčního jednání vysokých státních činitelů, vše by se četlo jako napínavý scénář dalšího dílu kriminálního příběhu. Poslední vývoj v "kauze Drobil" ovšem jednoznačně ukázal, že v této zemi nebyla, není a v nejbližší době patrně nebude žádná korupce vyšetřována. A pakliže vyšetřování začne, je záhy prostřednictvím státních zástupců zastaveno.

V pátek 17. 6. 2011 na pokyn obvodní státní zástupkyně pro Prahu 1 Šárky Pokorné policie odložila případ údajného uplácení Libora Michálka bývalým ministrem pro životní prostředí Pavlem Drobilem. Ačkoli existovaly důkazy, které zakládaly důvodné podezření ze spáchání trestného činu, což mělo vést státní zástupkyni ve veřejném zájmu k aktivitě a úsilí kauzu ve spolupráci s policií vyšetřit, případ se znenadání odkládá.

Veřejnost České republiky si v posledních letech byla nucena zvyknout na leccos, ale to, co se děje v posledních měsících pod taktovkou Vrchního státního zastupitelství v Praze, přesahuje meze jakékoli tolerance. Jednou z klíčových osob, které za tento stav nesou přímou odpovědnost, je vrchní státní zástupce Vlastimil Rampula. Podle posledních informací je již nyní jasné, že za jeho vedení bylo kromě tohoto případu ovlivňováno vyšetřování kauz s miliardovými škodami (vyšetřování v kauze IPB, České pivo, Mostecká uhelná, Gripeny, prodej vojenského materiálu, Diag Human atd.). Všechny tyto případy byly buď odloženy, nebo zastaveny, přestože existovaly důkazy potvrzující podezření z rozsáhlé trestné činnosti, a to i v zahraničí. Vlastimil Rampula jako vrchní státní zástupce v Praze a jeho podřízení jsou proto nutně podezřelí z toho, že realizovali politický zájem vlády, což je u státního zástupce, který by měl být nezávislý, skandální. Takové jednání státního zástupce je v právním státě naprosto nepřijatelné, protože odporuje principům zákonnosti a rovnosti občanů před zákonem.

Proto žádáme okamžité odvolání Vlastimila Rampuly z pozice Vrchního státního zástupce v Praze a důsledné prošetření okolností, které vedly Obvodní státní zástupkyni pro Prahu 1 Šárku Pokornou k zastavení vyšetřování údajného uplácení Libora Michálka bývalým ministrem pro životní prostředí Pavlem Drobilem.

Otevřeným dopisem se zároveň obracíme na premiéra Petra Nečase.

Veřejnost proti korupci (VPK) je iniciativa a platforma která zveřejňuje kauzy, iniciuje spolupráci s dalšími organizacemi a iniciativami a sdružuje veřejnost v boji proti korupci v České republice. VPK vznikla v květnu 2011 a jejím cílem je mobilizovat veřejnost, aby projevila nesouhlas a aktivně se podílela na změně poměrů v České republice.

0
Vytisknout
10643

Diskuse

Obsah vydání | 22. 6. 2011