Prozatímní šéf MMF donutil Německo podruhé zachránit řeckou ekonomiku

17. 6. 2011

čas čtení 1 minuta

Německo bylo donuceno podruhé v jediném roce zachránit Řecko před bankrotem. Octlo se pod silným tlakem nového prozatímního šéfa MMF Johna Lipského. Ten varoval, že pokud Německo nezasáhne, MMF nevydá nutně potřebné finanční prostředky a vyvolá bankrot Řecka. Donutil tím Německo bezodkladně přislíbit, že Řecko podruhé zachrání. ¨

Politický chaos v Řecku ve čtvrtek pokračoval, premiér George Papandreou se snažil vytvořit novou vládu. V Bruselu se politikové hašteřili o podmínky nového záchranného balíku pro Řecko - v hodnotě více než 100 miliard euro.

Berlín je v ostrém konfliktu s Francii a s klíčovými institucemi EU, Evropskou ústřední bankou Evropskou komisí, předsednictvím EU a šéfem eurozóny Jeanem-Claudem Junckerem, premiérem Lucemburska, ohledně podmínek nové dohody.

Berlín sice přijal podmínky nové pomoci pro Řecko, ale požaduje, aby banky a další věřitelé Řecka utrpěli v rámci tohoto nového záchranného balíčku finanční ztráty. Nový záchranný plán pro Řecko má mít hodnotu 125 miliard euro, nebo "jen" 90 miliard euro, pokud se Německu podaří vnutit věřitelům Řecka ztráty.

Juncker se domnívá, že pokus vnutit věřitelům takovéto ztráty by vyvolal kolaps bank.

Nout Wellink, šéf správní rady Evropské ústřední banky, varoval, že Evropská unie bude muset Řecku poskytnout 1,5 bilionu euro, pokud Řecko nebude schopno splatit své dluhy a finanční zkáza se rozšíří do dalších zemí.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7300

Diskuse

Obsah vydání | 17. 6. 2011