"Okurková" nákaza je patrně způsobena zcela novým kmenem bakterie

3. 6. 2011

čas čtení 2 minuty

Vědci ve čtvrtek připsali nejhorší zaznamenanou otravu jídlem v Evropě "supertoxickému" kmenu bakterie E. coli, který může být zcela nový.

Ale i když podezření nejprve padlo na syrová rajčata, okurky a salát, vědci nebyli schopni určit potraviny zodpovědné za vznik nemoci, která zabila nejméně 18 lidí, vyvolala onemocnění u více než 1 600 a rozšířila se nejméně do deseti evropských zemí.

Znepokojivě velké množství obětí - asi pět set - zaznamenalo ledvinové komplikace, které mohou být smrtelné.

Čínští a němečtí vědci analyzovali DNA bakterie E. coli, která vyvolala chorobu, a podle prohlášení čínské laboratoře BGI zjistili, že příčinou je "zcela nový supertoxický" kmen, který obsahuje několik genů odolných vůči antibiotikům. Zdá se, že nový kmen je kombinací dvou dříve známých druhů E. coli.

"Jedná se o unikátní kmen, který předtím nebyl u pacientů nikdy izolován," vysvětluje Hilde Kruse, expertka na bezpečnost potravin Světové zdravotnické organizace. Nový kmen má "různé charakteristiky, které ho dělají virulentnějším a zvyšují jeho produkci toxinu" oproti než mnoha kmenům E. coli, které lidé přirozeně hostí ve střevech. Podle Roberta Tauxe, experta na alimentární onemocnění z U.S. Centers for Disease Control and Prevention (Střediska pro kontrolu a prevenci nemocí), se už ale tento kmen v minulosti jednou objevil a způsobil jediný případ onemocnění v Koreji v roce 1990.

Rusko rozšířilo zákaz dovozu zeleniny ze Španělska a Německa na celou EU, aby se tak pokusilo zabránit šíření epidemie na východ, což Brusel vzápětí označil za nepřiměřenou reakci.

Někteří vědci mají podezření, že nový kmen bakterie E. coli může pocházet z hnoje používaného k hnojení zeleniny.

Téměř všichni nemocní žijí v Německu nebo tam nedávno cestovali.

Světová zdravotnická organizace doboručuje, aby se lidé bránili nemoci tím, že si budou umývat ruce, oddělí syrové maso od ostatních potravin, jídlo důkladně uvaří a ovoce a zeleninu budou mýt - zejména v případě, že je konzumují syrové. Doporučuje se také ovoce a zeleninu loupat, pokud je to možné.

Pokud jde skutečně o nový kmen, může to zkomplikovat jeho detekci, protože nemusejí být k dispozici správné testy. Další komplikace by po zastavení infekce z potravy mohly přinést sekundární přenosy z člověka na člověka - ohroženy jsou při nedostatečné hygieně zejména děti.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
9191

Diskuse

Obsah vydání | 3. 6. 2011