Co víme o současné epidemii

4. 6. 2011 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Co víme o současné epidemii bakterie EHEC (EnteroHaemorrhagic Escherichia Coli) v Německu podle nejnovějšího vydání časopisu Nature (2. června 2011)? ZDE (v angličtině)

1. Tento typ bakterie (pracovně nazvu "EHEC 2011") nebyl nikdy předtím nalezený v lidech.

2. Jedná se o bakterie se zvýšenou rezistencí proti různým antibiotikům (díky produkci širokého spektra enzymů, nazývaných beta-laktamázy). Pacienti s infekcí bakterií typu E. Coli se však běžně antibiotiky neléčí, protože se věří, že tyto bakterie na léčbu odpovídají zvýšenou produkcí tzv. Shiga toxinu, což může ohrozit život pacientů. Rezistence EHEC 2011 bakterií proti antibiotikům především zvyšuje jejich šance přežít v prostředí kolem nás, s léčbou by přímo souviset neměla.

3. Typická EHEC nákaza se šíří zhruba dva týdny, a pak pomine, my však čelíme už déle než měsíc trvající a stále se šířící infekci EHEC 2011.

4. Velkou záhadou zůstává, proč EHEC 2011 napadá a zabíjí zejména (mladší) ženy. Pracuje se s hypotézou, že právě nakažené ženy častěji než "běžné ženy" jedí syrovou (salátovou) zeleninu. Není však vůbec jasné, zda infekce se do lidského těla opravdu dostává ze zeleniny.

5. Ve hře je také hypotéza, že EHEC 2011 vůbec není živočišného původu, nevznikla ve zvířecím těle a nepochází z potravinového řetězce (tj. fekáliemi zvířat potřísněná zelenina). EHEC 2011 má totiž navíc ještě zvláštní typ rezistence proti oxidu teluričitému, který se používal jako antimikrobiální přípravek proti lepře a tuberkulóze před objevem antibiotik. Oxid teluričitý se také používal v průmyslu. V každém případě tato zvláštní rezistence EHEC 2011 naznačuje, že k vývoji této formy EHEC mohlo dojít někde v půdě nebo ve vodě, kde byl oxid teluričitý přítomen ve vyšší koncentraci.

6. Klasická EHEC infekce se vyskytuje u dětí, a to rovnoměrně u chlapců a u dívek. Proč naopak EHEC 2011 napadá dospělé ženy? Nemusí to být jen stravovacími návyky (orientací na salátovou zeleninu). Spolu s jinými bakteriemi E. coli, jimž se více daří v dospělém člověku, také EHEC 2011 nemají gen pro protein intimin, který zodpovídá za vazbu bakterií na střevní buňky. Je pravděpodobné, že EHEC 2011 obsahuje některé další mutace, které tuto bakterii činí tak nebezpečnou. Spekuluje se i o tom, že dokáže zvláště silně lpět na povrchu zeleniny.

K tomu jenom dodám sám za sebe, že v Nature a Science se již mnoho let lze dočíst o varováních, že dříve či později bude lidstvo čenit novým, rezistentním a zvláštním bakteriím, které budou představovat podobnou hrozbu jako klasická bakteriální onemocnění před objevem antibiotik. Zdá se, že tyto předpovědi se začínají uskutečňovat.

0
Vytisknout
9583

Diskuse

Obsah vydání | 3. 6. 2011