Izraelští vojáci usmrtili dvacet neozbrojených demonstrantů a 220 jich zranili

5. 6. 2011

čas čtení 2 minuty

Izraelští vojáci stříleli v neděli v poledne ostrými náboji na neozbrojené propalestinské demonstranty v Sýrii, kteří demonstrovalií na Golanských výšinách, okupovaných Izraelem. Podle syrské televize bylo 20 lidí usmrceno a 220 zraněno. Izraelští vojáci nakonec podle BBC demonstranty rozptýlili projektily se slzným plynem.

"Jsme hluboce znepokojeni událostmi, k nimiž dnes došlo na Golanských výšinách a v jejichž důsledku došlo k zraněním a ztrátám na životech," uvedlo americké ministerstvo zahraničí. "Žádáme všechny strany, aby se chovaly umírněně. Takovéto provokativní akce by se neměly konat." Prohlášení zdůraznilo, že "Izrael, jako každý suverénní stát, má právo na obranu."

Akademici z Oxfordu a Cambridge se snaží donutit k rezignaci anglického ministra pro vysoké školy

5. 6. 2011

čas čtení 1 minuta

Davidu Willettsovi, anglickému ministru školství pro vysoké školy, hrozí vyjádření nedůvěry od univerzitních profesorů na čelných anglických univerzitách v Oxfordu a v Cambridgi. Profesoři požadují, aby byl Willets odstraněn z úřadu.

Willettsův bývalý profesor ekonomie se vyjádřil, že v "něho nemá důvěru".

Akademické správní rady obou univerzit se připravují zorganizovat hlasování, které má požadovat odvolání Willettse z ministerského úřadu. Na anglických univerzitách totiž roste neklid v důsledku toho, že anglická vláda ztrojnásobila univerzitní školné a také v důsledku nedávných vládních oznámeních týkajících se univerzitního školství.

REKTOR GLASGOW UNIVERZITY

"Univerzita je náhle zase v profitu"

5. 6. 2011

čas čtení 3 minuty

Anton Muscatelli, kontroverzní šéf skotské univerzity v Glasgow, oznámil ve čtvrtek 2. června při zasedání univerzitního senátu, že jsou finance univerzity náhle ve velmi dobrém stavu a že univerzita očekává finanční přebytek.

Před tři čtvrtě rokem Muscatelli varoval, že unverzitě hrozí finanční propad a že do finančního roku 2014-15 jí bude v rozpočtu chybět 25 milionů liber (cca 675 milionů Kč).

Nyní však Muscatelli tvrdí, že se situace během posledních měsíců radikálně změnila a v důsledku velkého počtu předčasných odchodů profesorů do důchodu i v důsledku přijímání velkého počtu platících postgraduálních studentů ze zahraničí zaznamená univerzita podstatné zisky.

Jemen čelí totální válce poté, co prezident Saleh přežil raketový útok

4. 6. 2011

čas čtení 2 minuty

Jemenská vláda tvrdí, že útok na budovu prezidenta byl "pokus o puč". Boje v hlavním města Sana'a zintenzivnily

Jemenský prezident v pátek přežil pokus o atentát. Ali Abdullah Saleh, který vládne v Jemenu 32 let, byl lehce zraněn, ale vystoupil vzdorně proti rebelům poté, co buď raketa, nebo jiné zbraně zasáhly mešitu v prezidentském paláci, usmrtily tři stráže, a duchovního a zranily dva vysoké členy vlády.

Skupina význačných světových osobností usiluje o zrušení zákazu narkotik

4. 6. 2011

čas čtení 3 minuty

Nefunguje to. Nikdy to nefungovalo. V současné formě takzvaná "válka proti drogám" nijak nepřispívá k omezení protizákonných narkotik a úřadům se vůbec nedaří zabránit každoročnímu zabíjení statisíců lidí v důsledku mezinárodního obchodu s narkotiky.

To tvrdí panel světových vedoucích představitelů, který tento týden zveřejnil svůj požadavek, aby byly - nejradikálněji za celé půlstoletí - změněny protidrogové zákony.

O DSK nejde. Sám Mezinárodní měnový fond by měl jít před soud

4. 6. 2011

čas čtení 6 minut

Někdy je nejvýmluvnější mlčení. Nejdůležitější fakta se často skrývají za každodenním šumem, nepozorována a nediskutována. A tak skutečnost, že bývalý šéf MMF Dominique Strauss-Kahn jde před soud kvůli údajnému znásilnění pokojské v newyorském hotelu je právem důležitou zprávou. Avšak představte si, že by prominentní postava nebyla obžalována ze znásilnění pokojské, ale z toho, že jí způsobila smrt hladem, a to včetně jejích dětí, rodičů a tisíců dalších lidí. To je to, co MMF v nedávné době nevinným lidem způsobil. To je to, co způsobí znova, pokud ho netransformujeme k nepoznání. Avšak o tomhle se mlčí, napsal v deníku The Independent Johann Hari.

Politické rozpaky Baracka Obamy

3. 6. 2011 / Immanuel Wallerstein

čas čtení 6 minut

Prezident Spojených států je považován za nejmocnějšího jednotlivce, jakého kdy znal moderní svět. Barack Obama ke své lítosti zjišťuje, že má pořád nesmírnou moc škodit, ale ve skutečnosti nemá žádnou moc činit dobro. Myslím, že si to uvědomuje a neví, co s tím dělat. Faktem je, že s tím může dělat velmi málo.

Německem se šíří panika v dúsledku "okurkové" epidemie

4. 6. 2011

čas čtení 1 minuta

Nemocnice v Německu apelují na občany, aby darovali krev. Počet nových obětí bakterie E.coli stoupl na téměř 100 denně.

Ústav Roberta Kocha, hlavní zdravotnická instituce vyšetřující epidemii, uvedl, že na infekci za posledních čtrnáct dní v Německu zemřelo 18 lidí. Jeden člověk také zemřel ve Švédsku a po světě bylo celkem nakaženo více než 1800 osob. Všechny z nich navštívily severní Německo, kde se odborníci zoufale snaží zjistit, kde je zdroj infekce.

Co víme o současné epidemii

4. 6. 2011 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Co víme o současné epidemii bakterie EHEC (EnteroHaemorrhagic Escherichia Coli) v Německu podle nejnovějšího vydání časopisu Nature (2. června 2011)? ZDE (v angličtině)

1. Tento typ bakterie (pracovně nazvu "EHEC 2011") nebyl nikdy předtím nalezený v lidech.

Americká ekonomika zpomaluje

3. 6. 2011

čas čtení 3 minuty

Po několika měsících silného růstu zaměstnanosti se v květnu v USA tvorba nových pracovních míst výrazně zpomalila, a zdá se, že ekonomika opět ztrácí dech.

Julianu Assangovi byla udělena cena Marthy Gellhornové

3. 6. 2011

čas čtení 1 minuta

Julianovi Assangovi byla udělena letošní cena Marthy Gellhornové za novinářskou práci.

Martha Gellhornová byla slavná válečná reportérka z druhé světové války a manželka Ernesta Hemingwaye. Jan Čulík ji v devadesáti letech interviewoval v Londýně r. 1997, když jí bylo 89 let. Ptal se jí na její cesty do Československa během mnichovské krize v roce 1938 ZDE. Gellhornová zemřela na jaře 1998. Podrobnosti o Gellhornové v češtině ZDE.

Cena Marthy Gellhornové se uděluje novináři, "jehož práce pronikla za konvenční verzi událostí a sdělila nepříjemnou pravdu, která odhalila propagandu establishmentu, neboli 'oficiální kecy', jak tomu říkala Martha Gellhorn.

Wikileaks, uvedla porota, poskytly veřejnosti více exkluzivních informací než si většina novinářů dovede představit. Bylo to prozrazení pravd, které osvobodilo a dalo moc lidem po celém světě. Jako vydavatel a editor představuje Julian Assange to, na co kdysi bývali novináři hrdí - je odvážný, rozhodný, nezávislý, skutečný zastánce lidí, ne moci."

Podrobnosti v angličtině ZDE

HOVORY NA PRAVICI III.

3. 6. 2011

čas čtení 1 minuta

"Je pravice myšlenkově rozrůzněna dostatečně, nebo příliš?" O tom, zda mohou konzervativci různých odstínů najít společnou řeč, budou v rámci třetího diskuzního večera HOVORY NA PRAVICI debatovat přední představitelé české pravicové scény.

Pozvání na HOVORY NA PRAVICI tentokrát přijal zástupce vedoucího Kanceláře prezidenta republiky Petr Hájek, člen středočeského krajského výboru TOP 09 Jiří Hejlek, předseda místní společnosti Koruny Česká - Slezsko a člen konzervativní platformy Koruny České David Hibsch, ředitel občanského institutu a poradce premiéra Petra Nečase pro otázky lidských práv Roman Joch a publicista a nakladatel Alexandr Tomský.

Debatu pořádá občanské sdružení Akce D.O.S.T. v pondělí 6. června od 18 hodin v Praze v budově ČSVTS v sále č. 217 na Novotného lávce č. 5.

Večer bude moderovat místopředseda Akce D.O.S.T. Petr Bahník. Po vystoupení panelistů bude následovat diskuze.

Generál Mladić, Srebrenica a lži

3. 6. 2011 / Václav Dvořák

čas čtení 42 minut

Motto:
"Mezinárodní soudní dvůr pro zločiny v bývalé Jugoslávii v Haagu
ctí presumpci neviny obžalovaného,
dokud se svědecky či jinak nedokáže,
že obžalovaný je Srb."
Zatčení generála Ratka Mladiće a chystaný proces v Haagu neuzavírají historii bosenské války, ale znovu ji otevírají. Bude pro nás dobrou příležitostí si zopakovat, proč k ní vlastně došlo a kdo ji způsobil. Stejně tak nezavírají poslední kapitolu "srebrenického zločinu", ale naopak ji opět otevřou. Kdo bude pozorně sledovat proces v Haagu, stejně jako před tím proces s Miloševićem a současné procesy se Šešeljem a Karadžićem, jistě si uvědomí nápadnou podobnost mezi těmito procesy a politickými procesy ve stalinské Moskvě v letech 1936-1938 či vykonstruovanými procesy s "protistátními centry", "třídními nepřáteli" v padesátých letech nebo pozdější soudy s disidenty u nás. Věřím, že vnímavá česká veřejnost nepodlehne propagandě šířené převážnou částí českých médií a po zkušenostech s totalitou stále dokáže číst i mezi řádky a přemýšlet vlastní hlavou.

Opravdu byli Srbové pouhými nevinnými oběťmi?

3. 6. 2011 / Jan Čihák

čas čtení 11 minut

Text zaslaný panem Dvořákem je dokonalou ukázkou textů a názorů šířených kazateli velkosrbských pravd, do něhož jsem se obouval ve svém posledním článku: "Podle nich jsou Srbové největšími oběťmi Jugoslávie i jejího krvavého rozpadu, všichni nesrbové se prý spikli s cílem Srby konečně pobít a vyhubit. Oni Srbové vlastně hrozně trpěli už v té Jugoslávii, "krvavý pes" Tito je týral, kde mohl, prostě hrůza a žalář srbského národa to bylo, ta prašivá "Juga"."

Monitor Jana Paula:

Doprovázel jsem svoji matku když umírala, hledám práci s touto kvalifikací

3. 6. 2011 / Jan Paul

čas čtení 5 minut

Před pár lety jsem hleděl do tváře smrti, bylo to těžké a vysilující, jenže naše matka měla mnohem méně sil než já. Umírání je vysilující, pro umírajícího jeden z nejtěžších výkonů jeho života, protože i umírání je stále ještě život. Naučil jsem se v péči o svoji matku mnoho, myslím že to základní, co musí zvládnout sestry se zdravotní školou, píchal jsem injekce, obsluhoval infuzní pumpu, zvládal otevřený krevní oběh, dodržoval sterilitu, anebo jen tak pověsil pytlík s glukosou na zeď, aby hroznový cukr mohl téci do žil umírajícího člověka.

26745

Lucie Sharrii Oračková: Osobně se už těším do důchodu

3. 6. 2011 / Pavel Pečínka

čas čtení 8 minut

Autorka řady článků a rozhovorů v Romano hangos i v brněnském časopisu pro romskou mládež Romano VIP, k vidění všude v Brně, kde se děje něco kolem Romů, na koncertech, festivalech a romských party... Brňačku Lucii Šariskou-Oračkovou asi není nutné moc představovat. Přece jen jedna novota by tu byla -- nedala se Lucie na umělečtější focení? Zajímalo nás to samozřejmě víc, kdo jiný než Romano hangos by měl mít první její fotky...

Vrátí-li se zelení, pak jací?

2. 6. 2011 / Milan Daniel

čas čtení 5 minut

Volební preference levicových stran podle posledního průzkumu naznačují, že by levice ovládla sněmovnu. Pro Miroslava Kalouska & spol. to zatím znamená jen tolik, že se s tím musí vyrovnat. A současný ministr financí není věru hloupý komunistický funkcionář, který by si v džungli české politiky neporadil. Svou finanční policii zatím používá proti kolegům z trojkolky. Jen naiva si však může myslet, že je to jeho hlavní cíl. Svou munici pro předvolební boj s hlavním protivníkem, tedy ČSSD, zatím nechává ve skladu. O tom, že mu k její výrobě poskytla sociální demokracie za svého vládnutí dostatek materiálu, lze pochybovat jen stěží. Použije ji ve správný čas a na správném místě.

Es wird schon wieder besser!

2. 6. 2011 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Podle premiéra Nečase německé odstoupení od jaderné energetiky za jinak nezměněných okolností zdraží v ČR elektřinu až o 30%. Tak jednoduché prý to je: Němci vypnou, Češi zaplatí. Jestliže jsme opravdu v takovém fatálním vleku dění u sousedů, jaké naznačuje Nečas, otázka dne zřejmě zní: Co u nás asi způsobí německá "okurková" epidemie?

Jaká je vlastně cena za českou účast ve válkách a jiné pitomé otázky...

2. 6. 2011 / Miloslav Štěrba

čas čtení 3 minuty

"Mezinárodní síly pro podporu bezpečnosti v Afghánistánu (ISAF) se včera omluvily za civilní oběti náletu NATO...o život přišlo dvanáct dětí a dvě ženy".

"Podat žalobu na státy NATO, které při náletech na Libyi usmrtily až stovky civilistů, se chystá bývalý francouzský ministr zahraničí Roland Dumas". Prohlásil, "Je to brutální agrese proti suverénní zemi...."

Říká-li ministr pravdy jen část, je to ještě pravda?

2. 6. 2011 / Miloš Dokulil

čas čtení 2 minuty

V pondělí (30. 5.) prošlo médii, že -- nastojte! -- poplatek v lékárnách se bude platit nikoli za každou jednotlivou položku, ale vždy až za celý recept! A dál? Dál už jakoby nic. Ticho po pěšině. To teprve o den později bylo díky některým médiím dáno pojištěncům na vědomí, že si navíc ještě připlatí za nově pojištěním teď nekryté léky. Takže jen tímto jediným opatřením (že by jen "trikem"?) spadne do kasy Ministerstva zdravotnictví o 300 milionů víc. A když už bylo jednou venku, jak to je s tímto jediným námětem doopravdy, tak pan ministr sdělil, že jeho odvětví bude teď stejně ještě navíc "k dofinancování" chybět celých deset miliard Kč! Kdo by chtěl být v kůži takového ministra?

Stěží to adekvátně ocení někdo jiný místo nich samých!

2. 6. 2011 / Miloš Dokulil

čas čtení 4 minuty

Také to víte? Že si poslanci možná navrhnou jako takový "souhrnný" plat pouhých 230 tisíc Kč měsíčně, jen aby mohli dobře (a ještě zodpovědněji než dosud) plnit ty úkoly, které nemůže místo nich nikdo jiný zastat, ne-li vykonat a do příslovečného roztrhání těla zodpovědně provádět. Je asi zbytečné dodávat, že to snad má také být -- že by? -- pojistka proti korupci těchto vrcholných zastupitelů a mj. také tvůrců našich zákonů. (Jenže oni jsou přece -- jako ti nejlepší mezi námi -- nepodplatitelní, viďte?

Čeká americké farmáře neúroda jako v roce 1983?

2. 6. 2011

čas čtení 2 minuty

Jev La Nina je možná pryč, ale to neznamená konec neobvyklého počasí, které postihlo světové pěstitele. USA mohou letos v létě čelit meteorologickým extrémům - dešťům na severu a suššímu a teplejšímu klimatu na jihu - a Evropě hrozí "historické sucho", tvrdí David Tolleris ze společnosti WxRisk.com.

Lekce z politického pragmatismu?

Nejen se zřetelem k libyjskému Tripolisu

2. 6. 2011 / Miloš Dokulil

čas čtení 6 minut

Kdekdo víme, že -- nemálo bouřlivě -- začal letošní rok 2011 v muslimské severní Africe. Ona tam ani žádná nemuslimská země není. A v Tunisku předpoklady k předem nečekaným personálním a zřejmě i systémovým změnám se zrodily zcela překvapivě již jedním izolovaným sebevražedným protestem z beznaděje už v půli prosince 2010. Takové prožluklé náhody s řadou řetězových reakcí či dominových efektů nikdo předem z žádné křišťálové koule nevyčte.

Čínští hackeři se zmocnili stovek hesel vysokých amerických a jihokorejských činitelů na gmailu

2. 6. 2011

čas čtení 1 minuta

Zvyšuje se napěti mezi Amerikou, Británii a Čínou, poté, co bylo zjištěno, že čínští hackeři ukradli hesla k gmailové poště, která pro své soukromé gmailové účty používají stovky vysokých amerických a jihokorejských činitelů a čínští političtí aktivisté.

Útok objevila firma Google a informovala o něm stovky lidí, kteří byli podvedeni cíleným útokem formou "phishing", který pochází z města Jinan v provincii Shandong.

Libye: OSN obvinila obě strany z válečných zločinů

2. 6. 2011

čas čtení < 1 minuta

Vyšetřovatelé OSN obvinili vládní jednotky v Libyi z válečných zločinů a zločinů proti lidskosti.

Odborníci na lidská práva konstatují, že našli důkazy o zločinech včetně vražd a mučení. Vzorec zločinnosti prý dokazuje, že zločiny motivoval Muammar Kaddáfí.

Mise OSN také zdůraznila, že i opoziční síly páchaly válečné zločiny, i když jich nebylo tolik.

Zpráva tří vyšetřovatelů OSN byla zveřejněna ve středu v Ženevě.

Tři vyšetřovatelé v OSN jednali s oběma stranami v konfliktu, s organizacemi hájícími lidská práva, se zdravotníky a s příbuznými vězněných osob.

Podklady pro jejich závěry jsou rozhovory s 350 členy libyjské vlády i osobami v oblastech ovládaných vzbouřenci. Vyšetřovatelé také prováděli pohovory v uprchlických táborech.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Kdo radikalizuje ulici aneb pan Schwarzenberg se probudil v jiném a jemu milém časoprostoru

31. 5. 2011 / Karel Hoff

čas čtení 4 minuty

Demonstrace odborářů píchla do vosího hnízda! Podle reakce koaličníků v Parlamentních listech (PL) o tom není pochyb. Už nikoli chudí, ale rovnou pouliční lůza ohrožuje demokracii. Nebudu tady vyjmenovávat výroky všech těch Doktorů, Vondrů, Gazdíků, Paggiů atd. Lze nalézt v BL a PL, případně i v papírových novinách, ale na ty jednoduše nemám.

Etika, zájmy a politika

31. 5. 2011 / Milan Valach

čas čtení 20 minut

Vyšlo: Gluchman, V. ed.: Etika a politika. Filozofická fakulta Prešovskej univerzity, Prešov, 2011, s. 37-46.

Zastupitelská demokracie je v krizi. Téměř na vrcholu jejího celosvětového úspěchu vzrůstá kritika jejích nedostatků. Tak například Carnegieho trust shrnuje závěr svého šetření stavu demokracie jako krizi legitimity a deziluzi ze zastupitelské demokracie. Současně však zdůrazňuje, že demokracie vždy vznikala a rozvíjela se pod tlakem zdola, neboť ti, kteří drží moc, nejsou ochotni se o ní dělit1).

Jedním z projevů této krize, jak je zdůrazněno v citované zprávě, je zneužívání moci a prostředků státu pro soukromé účely poslanců a politiků. Nejzávažnějším projevem této krize je však oprávněný pocit mnoha občanů, že v tomto systému ve skutečnosti nejsou zastupováni a jejich zájmy nemohou být uspokojeny. Fakt, že vlády mohou realizovat rozhodnutí, s nimiž nesouhlasí většina občanů2), prozrazuje podstatu tohoto systému, v němž se nejedná o vládu lidu, ale stále ještě o vládu nad lidem.

V přírodě neexistuje ekologická rovnováha. Společnost seberegulovaných sítí je fantazie

1. 6. 2011

čas čtení 30 minut

Toto je příběh o vzestupu strojů a o naší víře v rovnováhu v přírodě. Je o to, jak byla vynalezena představa ekosystému a jak nás inspirovala a jak to ani nebyla pravda.

V masových demokraciích na Západě vznikla nová ideologie. Začali jsme věřit, že staré mocenské hierarchie je možné nahradit sebeorganizujícími se sítěmi. Od internetového utopiánství až po globální hospodářský systém, a zejména po ekosystémy přirozeného světa, dnes sníme o systémech, které se dokážou samy vyvážit a samy stabilizovat., bez zásahů autoritářské moci.

Toto je shrnutí druhé části dokumentárního seriálu televize BBC od význačného britského dokumentaristy Adama Curtise "Jak nás všechny dohlížejí stroje láskyplné milosti". Shrnutí první části je ZDE

Video druhé části seriálu je ZDE

Na dně, ale ne vyřízení: Postavení 'ztracené generace' ve Španělsku

1. 6. 2011

čas čtení 2 minuty

"Měli se rozhněvat už mnohem dřív, ale byli příliš pohodlní..."

KD│ Španělská stavební krize rozdrtila kariéru Emilia Blanca ve třetí fotbalové divizi. Šestadvacetiletý sportovec kdysi za hru pro městské týmy v jižním Španělsku - všechny sponzorované stavebními firmami - brával 2 000 Euro měsíčně. Avšak v roce 2008, když bublina splaskla, vyschnul i zdroj Blancovy obživy. Poté, co celé měsíce pracoval bezplatně, vrátil se domů k rodičům a přidal se k řadám španělských nezaměstnaných, které čítají už 4,9 miliónu lidí.

Politická zaujatost zase přebíjí novinářskou profesionalitu

1. 6. 2011 / Jan Kavan

čas čtení 4 minuty

Přiznám se, že mne krátce po návratu z dvacetileté emigrace ve Velké Británii, kde jsem pracoval především jako novinář, zarazila úroveň českých novinářů. Mnozí z nich neuměli napsat jednoduchou objektivní zprávu, aniž by do ní nepromítli vlastní názor, hodnocení či komentář. Vnímal jsem to jako dopad nově nalezené svobody tisku a ve studii, kterou jsem v roce 1992 napsal pro americkou univerzitu v New Yorku, jsem vyjádřil naději, že jde o přechodný fenomén, který do 10 let zmizí.

Situace se od té doby nepochybně zlepšila, ale, bohužel, některé podobné jevy tvrdošíjně přetrvávají.

Je vzdělanost problém?

1. 6. 2011

čas čtení 14 minut

Jedním ze závažných problémů současnosti se v celoevropském měřítku stává značně neutěšená situace ve vzdělávání (viz např. kniha rakouského autora Liessmanna Teorie nevzdělanosti). Vzdělanost, znalosti odborné i všeobecné, u mladé generace rapidně upadá, což značně zneklidňuje zejména odbornou veřejnost. Že k poklesu úrovně znalostí dochází je celkem objektivně prokázáno rapidním propadem našich studentů u mezinárodních srovnávacích testů. Důvodů, které tento negativní jev způsobují, je velká řada, což může vést až k myšlence, že nejde o náhodu. Pokud si uvědomíme, jakou spoustou nepravd a polopravd nás zahrnují naši vrcholní představitelé zejména v souvislosti s chystanými společenskými reformami, neubráníme se pocitu, že jsme považováni za pouhé stádo, napsal Milan Javůrek.

Katastrofální úspěchy Gazpromu

1. 6. 2011

čas čtení 3 minuty

Po oznámení o odstoupení Německa od jaderné energetiky přicestoval do Moskvy německý ministr hospodářství a nových technologií Philipp Rösler, který má za úkol najít nové energetické zdroje. Moskva chce situace využít ke zvýšení dodávek plynu do Evropy. Jenomže takový růst exportu také tvrdě dopadne na ruské spotřebitele. Ještě před protijaderným rozhodnutím v Berlíně vláda plánovala zvýšit export o 22% a zvýšit ceny pro tuzemské malospotřebitele o 78%. A teď mohou nové požadavky Evropanů vést vládu k ještě radikálnějším opatřením.

Ayn Randová a šílené představy jejích kritiků (na něž jsme všichni doplatili)

1. 6. 2011 / Luboš Zálom

čas čtení 14 minut

Regulátoři, ekonomičtí plánovači a intervencionisté získali představu, že s ekonomikou lze donekonečna manipulovat a s pomocí technologií a pokročilých finančních operací řídit celé hospodářství, ovlivňovat cenu peněz a pomocí úvěrové expanze vytvářet zdánlivou prosperitu, a to celé pod maskou kapitalismu.

Jak se současná státem regulovaná ekonomika potácí od jednoho problému k druhému, pro mnoho zastánců intervencionismu a sociálního státu to znamená vážné rozčarování. Vychází najevo to, na co obhájci laissez faire kapitalismu upozorňují už velmi velmi dlouho: ekonomiku nelze řídit a jakékoliv vměšování do přirozeného běhu věcí dokáže nadělat velkou paseku. Ovšem, jak už to u bývá, tváří v tvář důkazům, že dosavadní názory intervencionistů byly mylné, jedinou jejich reakcí je tvrdohlavé lpění na tom, co se mnohokrát ukázalo být nefunkční a zvrhlé. Je daleko pohodlnější odmítnout vlastní pochybení a raději svalovat vinu na všechno kolem.

Počítače nemají na finanční trhy tak jasný vliv, jak argumentuje Curtis

1. 6. 2011

čas čtení 5 minut

Na začátku jednadvacátého století napsal technický lord ze Silicon Valley Bill Joy do časopisu Wired článek s názvem "Proč nás budoucnost nepotřebuje". V něm vyjádřil znepokojení, že technologie GNR - genetiky, nanotechnologie a robotiky - se rozvíjejí rychleji, než vědci dosud předpokládali, a že nikdo nezkoumá jejich dopady na společnost. Tyto vědy nás předbíhají, varoval, a mohou nás jednou nahradit, pokud si nedáme pozor.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za duben 2011

14. 5. 2011

čas čtení < 1 minuta

V dubnu 2011 přispělo finančně na Britské listy 228 osob celkovou částkou 42 390.45 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 30.4. 2011 částku 180 651.22 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní

62655