REKTOR GLASGOW UNIVERZITY

"Univerzita je náhle zase v profitu"

5. 6. 2011

čas čtení 3 minuty

Anton Muscatelli, kontroverzní šéf skotské univerzity v Glasgow, oznámil ve čtvrtek 2. června při zasedání univerzitního senátu, že jsou finance univerzity náhle ve velmi dobrém stavu a že univerzita očekává finanční přebytek.

Před tři čtvrtě rokem Muscatelli varoval, že unverzitě hrozí finanční propad a že do finančního roku 2014-15 jí bude v rozpočtu chybět 25 milionů liber (cca 675 milionů Kč).

Nyní však Muscatelli tvrdí, že se situace během posledních měsíců radikálně změnila a v důsledku velkého počtu předčasných odchodů profesorů do důchodu i v důsledku přijímání velkého počtu platících postgraduálních studentů ze zahraničí zaznamená univerzita podstatné zisky.

Muscateli uvedl , že případnému nucenému propouštění bude nadále na škole docházet pouze ze "restrukturalizačních", nikoliv finančních důvodů. Podle podle deníku The Herald se vyjádřil, že některé škrty budou provedeny, pokud je koncem měsíce schvání správní rada univerzity, tzv. University Court.

Muscatelliho vedení univerzity navrhovalo zrušení několik kateder moderních jazyků a kultur, včetně češtiny a polštiny, školu pro vzdělávání zdravotníků, věhlasné Centrum pro studium zneužívání drog a vysoce populární školu kursů pro veřejnost.

Tyto plány rozhněvaly univerzitní profesory, studenty i veřejnost. Muscatelli byl terčem kritiky, že univerzita likviduje širokou nabídku akademických kurzů a ignoruje své povinnosti vůči širší veřejnosti.

Michael Russell, skotský ministr školství, Muscatelliho ostře kritizoval a konstatoval, že rektor vede na své škole "nesmyslnou válku proti akademickým učitelům i studentům".

Mluvčí univerzitních odborů David Anderson poukázal na to, že návrh zrušit konkrétní katedry na univerzitě v době, kdy nebylo jasné, jak to dopadne s financováním univerzity, obrovským způsobem demoralizoval zaměstnance i studenty."

Mluvčí vzbouřenecké organizace profesorů na Glasgow University "Cordelia Group", která se staví proti likvidaci oborů a kateder, zdůraznil skotskému deníku The Herald: "To, jak se management Glasgow University rozhodl tyto záležitosti řešit, vyvolalo na celé škole vážnou ztrátu důvěry profesorů v tuto instituci. Krátkodobé panikaření ohledně financování ohrozilo celou tuto univerzitu i její základy. Celé je to vážným poučením o tom, jak neprovádět restrukturalizaci. Hlavním problémem bylo zjevně to, že navrhovanou restrukturalizaci neřídíli univerzitní profesoři, ale manažeři."

Na zasedání univerzitního senátu Glasgow University ve čtvrtek 2. června 2011, kdy se projednávaly tzv. "konzultační zprávy" o případném rušení různých oborů, vyšlo najevo, že vedení Glasgow University pod silným mezinárodním a mediálním tlakem od většiny škrtů ustoupilo.

Nicméně však se stále i v konzultačním panelu snažilo prosadit likvidaci programu Slavonic Studies, tedy programu kulturních a interkulurních kursů o střední Evropě, soustřeďujících se především na Českou republiku a Polsko. Při energické debatě v Senátu, jíž se účastnili jak zástupci studentských svazů, tak čelní profesoři z nejrůznějších kateder univerzity, vyjádřil Senát s rušením Slavonic Studies nesouhlas.

Konečné rozhodnutí učiní správní rada Glasgow University, tzv. University Court, dne 22. června 2011.

Členové univerzitního senátu Glasgow University však varovali, že pokud by Court nesouhlas Senátu s návrhem zrušit Slavonic Studies nerespektoval, dojde zřejmě mezi Senátem a správní radou (Court) ke konfliktu.

University Court na Glasgow University se v minulých měsících pokusil oslabit zastoupení Senátu v této správní radě. Jednohlasný odpor Senátu proti tomuto oslabení University Court ignoroval. Členové Senátu proti tomu protestují.

0
Vytisknout
8717

Diskuse

Obsah vydání | 3. 6. 2011