Čeká americké farmáře neúroda jako v roce 1983?

2. 6. 2011

čas čtení 2 minuty

Jev La Nina je možná pryč, ale to neznamená konec neobvyklého počasí, které postihlo světové pěstitele. USA mohou letos v létě čelit meteorologickým extrémům - dešťům na severu a suššímu a teplejšímu klimatu na jihu - a Evropě hrozí "historické sucho", tvrdí David Tolleris ze společnosti WxRisk.com.

Někteří pozorovatelé srovnávají počasí v USA s rokem 1983. Tehdy po mimořádně deštivém jaru, které zdrželo setbu, následovalo velmi suché léto. Výnosy sóji klesly o čtvrtinu - na sedmileté minimum 26,2 bušlu z akru - a výnosy kukuřice téměř o polovinu, když se zmenšila osetá plocha a průměrný výnos dosáhl jen 81,1 bušlu z akru. Kořenový systém se vyvíjel v podmínkách, kdy obden pršelo, a nebyl připraven na následná sucha.

Klimatologický problém tentokrát leží v chladné oblasti východního Pacifiku, v níž se formují dešťové fronty směřující nad Severní Ameriku a jsou nad kontinentem roznášeny rychlým prouděním vzduchu ve výškách kolem 10 km.

Toto proudění se nyní odchýlilo na sever a odnáší sebou vlhkost, takže v oblastech, kde se pěstuje jarní pšenice, jako je Severní Dakota a Kanada, je počasí mizerné, ale zlepšilo se na větší části rozlohy amerického Středozápadu.

Další klimatické změny nad Grónskem odchylují východní cíp proudění jižním směrem, což se projevuje např. v Ohiu, kde nepanují taková sucha jako v Nebrasce, Missouri a dále na jihu.

Pro Evropu má klíčový význam dramatické oteplování vod severovýchodního Atlantiku, které zabraňuje bouřím, aby jako dříve přecházely přes území Británie a Francie. Nad Západní Evropou se proto častěji udržuje oblast vysokého tlaku vzduchu, která nahrává suchému a potenciálně "brutálně" horkému letnímu počasí, zejména na počátku sezóny.

Minulý týden ovšem přes Evropu přešla fronta, která v některých částech Francie za sebou zanechala nějakých 80 mm srážek a výrazně zlepšila vyhlídky letošní úrody.

Kanadští meteorologové předpovídají pro prérijní oblasti vlhčí počasí než obvykle, které by mělo následovat po chladném a vlhkém jaru. Na východě země se projeví opačná tendence. Teploty by měly být nad průměrem, takže úroda by se mohla vydařit.

Ovšem k dobré úrodě je třeba deště i tepla, a samotná vedra jsou pro úrodu katastrofou.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
9143

Diskuse

Obsah vydání | 3. 6. 2011