Kdo radikalizuje ulici aneb pan Schwarzenberg se probudil v jiném a jemu milém časoprostoru

31. 5. 2011 / Karel Hoff

čas čtení 4 minuty

Demonstrace odborářů píchla do vosího hnízda! Podle reakce koaličníků v Parlamentních listech (PL) o tom není pochyb. Už nikoli chudí, ale rovnou pouliční lůza ohrožuje demokracii. Nebudu tady vyjmenovávat výroky všech těch Doktorů, Vondrů, Gazdíků, Paggiů atd. Lze nalézt v BL a PL, případně i v papírových novinách, ale na ty jednoduše nemám.

Jsem i po čtyřiačtyřiceti letech práce ten chudý, nikoli parvenu (maloměšťácký zbohatlík, povýšenec), a kdybych nebyl mobilní toliko po bytě, šlapal bych i v tom hnusném horku mezi svými. Vůbec mně nevadí, že Daniel Korte, jinak zajisté vzdělaný člověk, by mě kolegu češtináře nižšího gradu ad Parnassum, jakožto příslušník slušné části společnosti, včlenil do lůzy. Raději býti mezi paupery, než v partě činící pauperizaci, zbídačování v masovém měřítku. Pokud příslušníci vrstvy haningů (hanebné inteligence) budou lámat kopí za vládnoucí a pindat a 'vládnout' proti 'obyčejným', měli by si uvědomit při svém IQ, že právě oni onu 'ulici' tímto radikalizují a dovedou ke vzpouře, v což doufám.

Nelze popřít, že inteligence mnohokrát v historii sehrála pokrokovou roli -- až do chvíle, kdy si osvojila hesla typu "Koho chleba jíš...", "Kam vítr, tam...", čímž se stala inteligencí hanebnou. A už ji mleli: tu církev, tu král, tu diktátor, tu košile rudé, tu hnědé, tu černé, tu ten či onen model, kterému pomáhali na svět.

Nakonec se jim s pomocí finanční oligarchie podařilo vytvořit model rádoby "lidovlády", společnost s motorem, který v roce 1723 v "Bajce o včelách" nazval francouzský lékař narozený v Holandsku Bernard Mandeville (1670-1733) egoismem k všeobecnému prospěchu. Existence tohoto evolučního genu se naším prapředkům osvědčila už před 40 000 roky, kdy zabránila rozvoji neandertálců. Tito naši svalnatí bratranci s mohutnou mozkovnou, schopností učit se a přežít i v extrémních arktických podmínkách zřejmě byli evolucí ochuzeni o onen gen egoismu, který vyvolává soutěživost, ctižádostivost, snahu vyniknout a vedl k vynálezům kola, písma a soukromého vlastnictví, tedy civilizace -- čímž byli neandertálci odsouzeni jako suchá větev evoluce.

Samotnému se mně to nelíbí, a kdyby to mělo fungovat jen ve střetu kromaňonec neandertálec, tak by šlo smířit se s názorem, že neadertálce zdecimovaly sopky či fyziologické ústrojí neumožňující plynulou řeč. Jenomže ono se to týká i Homo sapiens sapiens v momentě, kdy i v dobré vůli tento gen snaží se ta či ona společnost potlačit. Tak zanikla civilizace Kečuů v Andách i protosocialismus. Je to smutné, ale je to tak: jakmile jest omezena či potlačena vrozená touha okrádat toho druhého, tak se společnost hroutí. Houby lidské svobody, ale svoboda beztrestně oloupit toho druhého je podkladkem demokracie, vše ostatní jsou žvásty, aby to tolik nebolelo. A proto demokracii pro celý svět: začnou se olupovat a potom oloupíme my je! V několika slovech politika USA a tzv. svobodného, tj. demokratického kapitalistického světa.

Je možné s tím něco dělat? Evoluce (Tao) stále běží: Naštěstí vládnoucí budou tak tlačit na "lůzu", až to jednoduše přepísknou a chleba, střecha nad hlavou, možnost prožít akotako stáří stanou se důležitějšími než svoboda olupování a další tzv. nezbytné svobody. To by si měli haningové uvědomit. A oni si to jako mluvčí oligarchie v pudu sebezáchovy uvědomují: Proto ta pěna u úst i jen při zmínce o předčasných volbách.

A nyní k mému aneb: Český ministr zahraničí, který vždy, když má použít či poslouchat češtinu, upadá do nefalšovaného spánku, zřejmě se při rozhovoru, který poskytl Parlamentním listům, probudil do časů Cuius regio, eius religio (čí vláda toho náboženství, zásada augsburského míru z r. 1555, umožňující feudálovi určovat náboženství svých poddaných). Řekl totiž: "Nemohu souhlasit s tím, co říkal pan Zavadil. Chápu, že existují problémy a že šetření je tvrdé a neberu odborům právo na názor, ale vztek a hněv jsou vždy špatnými rádci. Ať všichni drží hubu, nemá smysl ve složité situaci ještě hospodskými výroky ztěžovat nutný společenský dialog." Podle mě by měla být před a neberu čárka, ale jest to citát.

"Držte hubu!" Vskutku noblesní výzva k dialogu. Ale budiž, aspoň víme, s kým máme tu čest. Národe, nakopte jim zadky! Stačí při nejbližších volbách.

0
Vytisknout
13018

Diskuse

Obsah vydání | 3. 6. 2011