Francie: Macron odsoudil "odporný" útok na památník holokaustu

17. 5. 2024

čas čtení 3 minuty
Úřady a židovské skupiny odsoudily útok prostřednictvím graffiti v den výročí nacistického zátahu na Židy a označily ho za "nenávistný bojový pokřik". Kvůli incidentu bylo podáno trestní oznámení.

Francouzský prezident Emmanuel Macron v úterý odsoudil útok prostřednictvím graffiti na pařížskou Zeď památníku spravedlivých holokaustu jako akt "odporného antisemitismu", který "poškozuje památku" těch, kteří zachraňovali Židy během holokaustu, stejně jako obětí nacistické perzekuce.

Macron to uvedl v prohlášení na sociální síti X, kde slíbil, že "republika jako vždy zůstane neochvějná".

Starostka Paříže Anne Hidalgová tento čin rovněž odsoudila a řekla: "Zeď spravedlivých v památníku holokaustu byla přes noc poničena vandaly v nevýslovném činu."

Prezident Reprezentativní rady židovských institucí ve Francii (CRIF) Yonathan Arfi označil útok za "nenávistný bojový pokřik proti Židům" a útok na památník označil za "opovrženíhodný".

Připomínka temných dnů

Památník v centru Paříže slouží jako připomínka 3 900 lidí, kteří riskovali své životy, aby pomohli zachránit Židy během nacistické okupace Francie v letech 1940-1944.

Úterní incident, při kterém bylo na památníku namalováno asi 20 krvavě rudých rukou, se shodoval s výročím prvního velkého nacistického zátahu na Židy ve Francii 14. května 1941.

Několik dalších židovských institucí, včetně škol a školek, se stalo terčem útoků v okolí, uvedl starosta okresu Marais Ariel Weil.

Francie má třetí největší židovskou populaci na světě mimo Izrael a USA a také největší arabskou populaci v Evropě.

Pařížská starostka Hidalgová uvedla, že městští prokurátoři podali kvůli útoku trestní oznámení.

Symbolika červené ruky – převládající a znepokojující

Francie je ve vysoké pohotovosti kvůli antisemitským činům od 7. října, kdy islamistická militantní organizace Hamás zaútočila na Izrael.

V lednu společnost CRIF uvedla, že mezi 7. říjnem a koncem roku 2023 zaznamenala "čtyřnásobek" antisemitských útoků ve srovnání se stejným obdobím předchozího roku.

Francouzské ministerstvo vnitra ve zprávě, kterou zveřejnilo v březnu, informovalo o "výrazném zrychlení" zločinů "spáchaných kvůli etnickému původu, národnosti, údajné rase nebo náboženství" během tohoto období.

Náměstkyně ministra pro demokratickou obnovu Prisca Thevenotová v příspěvku na X odkazovala na nedávné "propalestinské" studentské protesty v Paříži, při nichž byli někteří viděni s rukama namalovanýma na červeno.

Studenti tvrdili, že toto gesto symbolizuje výzvu k příměří v Gaze.

Kritici však tvrdí, že to připomíná gesto Palestinců, kteří po lynčování dvou izraelských záložníků v Ramalláhu v roce 2000 bujaře ukázali své krví nasáklé ruce jásajícímu davu.

"Všem, kteří říkali, že rudé ruce nejsou antisemitským symbolem," napsal Thevenot, "zde jsou nalepeny na Zdi spravedlivých u památníku šoa. Antisemitismus ve své nejnespoutanější podobě. A některé strany to nadále podporují."

Zdroj v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
1508

Diskuse

Obsah vydání | 17. 5. 2024