Orbán hostí zuřivé světové populisty na konferenci bezbožníků v Maďarsku

26. 4. 2024 / Fabiano Golgo

čas čtení 3 minuty

Za zvuků rockové hudby udával tón moderátor akce, když svolával jednotlivé řečníky na pódium: "Víme, že všichni liberálové jsou komunisté". Právě se v Maďarsku koná setkání světové krajní pravice, na kterém se explicitně útočí na hnutí LGBTQI+, nevládní organizace, intelektuály, soudnictví, tisk a přistěhovalce, aby se formulovaly pozice pro strategické volby, které se budou konat v roce 2024. Je to přední světová ultrakonzervativní konference, která se proměnila v dějiště volební ofenzívy.

 
Nejočekávanější čtvrteční události byl projev premiéra Viktora Orbána. "Budeme mít volby po celém světě a bude třeba je vyhrát," vyzval. Podle něj ultrakonzervativní hnutí "ukončí neslavnou éru, kterou Západ prochází". Jeho představa je začátkem "světové éry suverenity", v níž budou národní zájmy jedinou prioritou a "nevládní organizace a podezřelé intelektuály" nahradí volení politici. "Čekají nás volby. Mluvme o tom, jak liberálové přinesli chaos a chtějí zlikvidovat naše rodiny a ukončit národy", pokračoval Orbán. Podle Orbána se tak "Západ stane opět velkým". Jasný odkaz na slogan Donalda Trumpa "MAGA - Make America great again".

Při představování své země Orbán ostatním představitelům světové krajní pravice řekl, že Maďarsko je "ostrovem, který se postavil proti" "pokrokářúm" z Evropské unie. "Jsme zde laboratoří proti viru". 

Pochvalu si vysloužil i Elon Musk, majitel Twitteru. Matt Schlapp, bývalý stratég Donalda Trumpa, poukázal na to, jak tento miliardář "reagoval" na údajné pokusy cenzury. Na akci vystoupil také gruzínský premiér Irakli Kobachidze, který varoval, že Evropané se prý tváří v tvář imigraci stávají "menšinami ve svých zemích", což se neshoduje s čísly. Kobakhidze oznámil balík zákonů na posílení "hodnot" na obranu rodiny, proti svazkům osob stejného pohlaví a adopci dětí homosexuálními páry. Balík by umožnil uzavírat manželství pouze mezi "geneticky mužským mužem a geneticky ženskou ženou", a zakázal by lékařské zákroky ke změně pohlaví i "popularizaci" vztahů osob stejného pohlaví. Podle něj je zastrašování konzervativců srovnatelné s tím, co v minulosti dělali "bolševici" proti intelektuálům... 

Levice mezitím zabředla do identitárních agend, které, ať už jsou jakkoli spravedlivé, nakonec popudí neměstské obyvatelstvo a nejkonzervativnější věřící lidi a převrátí naruby původní cíl, jímž bylo podpořit přijetí různorodého chování lidí ze stejné společnosti. 

Identitářství dnešní levice je elitářské a antropofágní. Je jako chemoterapie, která napadá nejen nemocné buňky a může skončit smrtí pacienta. 

Přijetí sexuálních, rasových, náboženských a behaviorálních identit nelze dosáhnout zákony ani společenským nátlakem. Je to boj, který vyžaduje kulturní evoluci, nikoliv vnucování. Nemá smysl, aby se homosexuální pár mohl brát, pokud je za to jejich sousedé nenávidí. 

Před právy a zákony je třeba získat srdce a mysl. A to se levice odnaučila dělat od chvíle, kdy se dostala k moci. Zuřivá pravice se tím živí. 

Buď si levice najde jinou cestu, která osloví lidi mimo městská centra a která bude mít masový charakter, nebo bude nadále ztrácet půdu pod nohama ve prospěch těchto nenávistných populistů. 

3
Vytisknout
2005

Diskuse

Obsah vydání | 30. 4. 2024