Ukrajina začala prostřednictvím zemí NATO dostávat zbraně z Indie

10. 1. 2024

čas čtení 1 minuta
Ruské úřady upozornily Nové Dillí na obavy ohledně dodávek munice indické výroby na Ukrajinu, prostřednictvím Evropy. Podle zdrojů indického vydání The Economic Times se předpokládá, že ozbrojené síly Ukrajiny obdržely indické dělostřelecké granáty ráže 155 mm ve třetím čtvrtletí roku 2023.

Indie nepatří mezi země dodávající munici na Ukrajinu. Munice mohla být do Kyjeva odeslána třetí stranou, přes Slovinsko nebo Polsko.

Publikace tvrdí, že otázkou munice zasahující ozbrojené síly Ukrajiny se zabývaly bezpečnostní služby země. Zdroje uvádějí, že jeden ze západních států pravděpodobně zakoupil 155 mm dělostřelecké granáty z Indie a přepravil je na Ukrajinu přes evropský stát, který je členem NATO.

"Viděli jsme o tom řadu zpráv v médiích. Rezolutně prohlašujeme, že jsme Ukrajině nedodali žádné dělostřelecké granáty," uvedl na brífinku mluvčí indického ministerstva zahraničí Randhir Jaiswal. Upřesnil, že Indie takové granáty neprodávala ani nepřevážela.

Za poslední rok a půl se Pákistán, soused Indie, stal jedním z lídrů v dodávkách vojenského vybavení na Ukrajinu. V červnu 2023 deník The Economic Times uvedl, že zbraně z Pákistánu byly na Ukrajinu odeslány přes Jordánsko a Polsko. Mezi dodanými položkami byly raketové systémy země-vzduch, salvové raketomety, tažené transportní a odpalovací zařízení, náboje a náhradní díly.

Zdroj v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
2164

Diskuse

Obsah vydání | 11. 1. 2024