Zpráva: Hlavní zpravodajské zdroje informují o válce Gaze ve prospěch Izraele

11. 1. 2024

čas čtení 3 minuty

Jak již dlouho tvrdí zastánci práv Palestinců, hlavní americké zpravodajské kanály jsou ve zpravodajství o současném bombardování Gazy izraelskou armádou silně proizraelské, jak ukazuje nová analýza, kterou zveřejnil web Intercept. 

Výzkumník Othman Ali a spisovatel Adam Johnson v analýze zpravodajství o Gaze z deníků New York Times, Washington Post a Los Angeles Times nalezli kvantitativní důkazy o tom, že v prvních šesti týdnech po útoku Hamásu ze 7. října zachovávaly tyto sdělovací prostředky "hrubou informační nerovnováhu" ve prospěch Izraele, pokud jde o způsob, jakým byly zobrazovány oběti a vyprávění o jejich osudech. 

Analýza více než 1 100 článků zjistila, že kvůli diskriminačnímu používání určitých výrazů byli Palestinci důsledně dehumanizováni a vykreslováni jako nesympatičtí jedinci, zatímco emotivnější výrazy pro úmrtí byly vyhrazeny Izraelcům.

V době, kdy byla provedena analýza Interceptu, bylo zabito zhruba 1 200 Izraelců, převážně při útoku ze 7. října, zatímco izraelské jednotky zabily v Gaze během následujících šesti týdnů více než 10 000 Palestinců. Tento počet obětí se nyní více než zdvojnásobil, izraelská armáda zabila přes 23 000 Palestinců, zatímco počet obětí na straně Izraele zůstal zhruba stejný. 

Analýza rovněž odhalila zaujatost deníků New York Times, Washington Post a Los Angeles Times vůči používání slova "děti" pro označení dětí v Gaze, místo toho často používají eufemismy jako osoby "mladší 18 let" nebo "nezletilí". Zpráva dále uvádí, že se nedostatečně informovalo o rekordním počtu novinářů zabitých během izraelského útoku. 

A to i přesto, že izraelská genocida v Gaze zabíjí děti rychleji než jakýkoli jiný světový konflikt v moderní době, jak zjistil některý výzkum, přičemž Izrael dále zabil 79 novinářů, z toho 72 Palestinců, 4 Izraelce a 3 Libanonce, což je rovněž rekordní počet.

A konečně zpráva zjistila, že ačkoli některé výzkumy naznačují, že v USA došlo k nárůstu antisemitismu i islamofobie - včetně zastřelení tří palestinských studentů ve Vermontu a pobodání šestiletého palestinského chlapce v Illinois -, tyto výstupy se většinou zaměřují na antisemitismus. Zatímco o antisemitismu se tato tři média v šesti týdnech po útoku ze 7. října zmínila 549krát, o islamofobii pouze 79krát. 

Zpráva přichází poté, co jiné nedávné šetření webu Intercept odhalilo, že CNN nechává veškeré své zpravodajství o Gaze před zveřejněním zkontrolovat a schválit pracovníky své jeruzalémské kanceláře. Jeruzalémská kancelář je monitorována izraelskou armádou, která v souvislosti s mediálním pokrytím izraelské mašinérie v Gaze zavedla přísné cenzurní protokoly. 

Palestinští novináři dlouhodobě upozorňují na zaujatost západních médií vůči Palestincům. V listopadu vydal odborový svaz Syndikát palestinských novinářů ostré prohlášení, v němž odsoudil západní média za jejich spoluúčast na genocidním útoku Izraele v Gaze. 

 

Celý článek v anglickém originále ZDE

0
Vytisknout
5637

Diskuse

Obsah vydání | 15. 1. 2024