Jak vzniklo Bidenovo rozhodnutí tajně dodat Ukrajině střely ATACMS

18. 10. 2023

čas čtení 7 minut
Vysocí představitelé se obávali, že ofenzíva Kyjeva se nevyvíjí dobře. A tak dostali nápad, píšou Lara Seligman, Paul McLeary a Alexander Ward.

Byla polovina července a poradce pro národní bezpečnost Jake Sullivan si dělal starosti. Ukrajinským silám se v pomalu postupující protiofenzívě nedařilo proniknout ruskými frontovými liniemi a čas na znovudobytí významného území před obnovenou ruskou ofenzívou na podzim se krátil.

Sullivan řekl svému týmu, aby přišel s možnostmi dalších zbraní, které by USA mohly poslat do Kyjiva a které by mohly pomoci ukrajinským silám zasáhnout zranitelné cíle hluboko uvnitř ruských obranných linií.

Pentagon, ministerstvo zahraničí a Národní bezpečnostní rada společně přišly s nápadem. Zatímco stávající zásoby armádního taktického raketového systému dlouhého doletu americké armády byly nedostatkovým zbožím, USA mohly poslat verzi středního doletu, která by nesla bojové hlavice obsahující stovky kazetových bomb, které by mohly zasáhnout cíle vzdálené 169 km.

Krok administrativy poslat protipěchotní/protimateriální (APAM), starší verzi ATACMS, o kterou Ukrajina dlouho usilovala, byl podle dvou amerických představitelů obeznámených s diskusemi držen v tajnosti několik týdnů poté, co prezident Joe Biden předložil poslední výzvu.

Jejich dodání a použití znamená zásadní eskalaci obrany Ukrajiny ze strany administrativy a poskytuje kyjivským silám novou a ničivou schopnost zasahovat ruské cíle daleko za frontovou linií. Přesně to se stalo v úterý brzy ráno, kdy ukrajinská média informovala, že Kyjiv zničil devět ruských vrtulníků ve východních městech Berďansk a Luhansk.

Američtí představitelé drželi rozhodnutí o jejich vyslání a jejich skutečnou přepravu na bojiště v tajnosti, aby zachovali moment překvapení. Washington a Kyjiv se obávaly, že oznámení přesunu by přimělo Rusko přesunout sklady vybavení a munice dále za své frontové linie a mimo dosah raket.

Cesta k přepravě zbraně byla dlouhá a ATACMS je od začátku války na prvním místě seznamu přání Kyjiva. Následující zpráva je založena na informacích poskytnutých dvěma americkými představiteli, kterým byla zaručena anonymita, aby mohli diskutovat o citlivých interních jednáních.

Biden se rozhodl poslat rakety na Ukrajinu po měsících debat mezi svými nejvyššími poradci pro národní bezpečnost. Sullivan, který si možná myslel, že tlačí na to, aby byly zbraně odeslány, řekl v červenci publiku v Aspenu, že administrativa je ochotna riskovat na podporu obrany Ukrajiny.

V Pentagonu ministr obrany Lloyd Austin a tehdejší předseda sboru náčelníků generál Mark Milley dlouho odmítali vyslání ATACMS. Jak jako první informoval server Politico, tvrdili, že USA již mají omezený inventář této zbraně. Chtěli zajistit, aby ministerstvo obrany udržovalo dostatečně velké zásoby pro nepředvídané události, které by mohly nastat jinde ve světě.

Tým NSC chtěl řešení, které by vyvážilo potřeby Ukrajiny na bojišti s obavami ministerstva obrany o připravenost, a to za rozumnou cenu. Věděli, že ruské síly, i když jsou obrovské, jsou špatně vybavené a neuvážené a že těsně seřazené kolony obrněnců za frontovými liniemi jsou zranitelné.

Bidenova administrativa začala již v červenci posílat na Ukrajinu kazetové dělostřelecké náboje ráže 155 mm, které byly použity podél frontových linií k zasažení zakopaných ruských pozic. Kazetová munice exploduje ve vzduchu nad cílem a rozptýlí bomby do široké oblasti, aby se zvětšil ničivý poloměr zbraně. Ve více než 100 zemích jsou zakázány, protože nevybuchlá munice má potenciál zmrzačit nebo zabít civilisty.

Varianta APAM ATACMS byla logickou zbraní pro vyslání na Ukrajinu, protože nebyla součástí žádných válečných plánů Pentagonu a Ukrajinci ji mohou použít k efektivnějšímu vyřazení muničních skladů pod širým nebem za ruskou frontovou linií spolu s ruskými palivovými sklady.

Vzhledem k obrovské koncentraci ruských jednotek spolu s jejich sklady obrněné techniky a munice, které jsou stále relativně blízko frontové linie, lze očekávat, že nová zbraň tvrdě zasáhne ruskou logistiku a velitelská a řídicí centra.

Tým předložil návrh Sullivanovi v memorandu z 23. srpna. Dne 28. srpna Sullivan nařídil, aby byl návrh zařazen na program nadcházejícího setkání nejvyšších představitelů národní bezpečnosti Bidenovy administrativy, svolaného zasedání hlavního výboru.

Na schůzi 30. srpna výbor jednomyslně schválil zaslání zbraní. Austin, Milley a ministr zahraničí Antony Blinken, kteří dlouho podporovali vyslání ATACMS, návrh podpořili.

Biden tuto zprávu předal ukrajinskému prezidentovi Volodymyru Zelenskému na schůzce v Bílém domě 21. září: Ukrajina dostane verzi ATACMS, ne-li variantu dlouhého doletu, o kterou Kyjiv tak dlouho usiloval.

Američtí představitelé tajně schválili vyslání APAM v balíku pomoci, který byl oznámen 21. září, v kategorii kazetové munice, uvedli činitelé. Administrativa informovala řadu členů Kongresu v utajeném prostředí, aby zabránila únikům informací.

Rozhodnutí poslat zbraně nyní přichází v době, kdy se administrativa začala obávat ruského hromadění vojáků a vybavení pro podzimní ofenzívu, což by mohlo být největším ruským pohybem za poslední měsíce.

Ruské síly v uplynulém týdnu zahájily sérii většinou neúspěšných útoků proti ukrajinským pozicím v Avdijivce ve východní Doněcké oblasti, ale byly odraženy s velkými ztrátami. Rusové se uchýlili k poměrně hrubé taktice svých prvních útoků v únoru 2022 a vrhli lehce vybavené síly proti ukrajinským liniím při útocích, které ukrajinské obránci odrazili.

V nadcházejících týdnech se očekávají další útoky podél stovek kilometrů ukrajinské frontové linie, takže je kriticky důležité, aby Ukrajina měla ATACMS delšího dosahu, aby zasáhla letiště a muniční sklady, aby otupila jakékoli ruské logistické výhody.

Zatímco představitelé Bidenovy administrativy si nemyslí, že Ukrajina může dosáhnout svého cíle odříznout ruský pozemní most na Krym před příchodem zimy a zastavení protiofenzívy, doufají, že poskytnutí APAM může pomoci zmírnit jakoukoli ruskou výhodu a získat ukrajinským silám nějaký čas na znovudobytí dalšího území.

Američtí představitelé stále požadují, aby se Ukrajina zdržela použití amerických zbraní k úderům uvnitř Ruska, ale neexistují žádná omezení pro použití zařízení k zasažení cílů na Ukrajině a okupovaném Krymském poloostrově. Kyjiv také souhlasil s tím, že bude sledovat, kde jeho síly odpalují kazetové bomby, aby později pomohl s úklidem.

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
2819

Diskuse

Obsah vydání | 20. 10. 2023