Ruská agrese na Ukrajině: Maďarský premiér Viktor Orbán si s Putinem potřásl rukou: "Velmi nepříjemné," říká estonská premiérka

19. 10. 2023

čas čtení 3 minuty
- Kája Kallasová uvedla, že obrázky odporují logice vzhledem k minulé historii Budapešti s Moskvou

    Záběry maďarského premiéra, jak si potřásá rukou s Putinem, jsou "velmi, velmi nepříjemné" a odporují logice vzhledem k minulé historii Budapešti s Moskvou, uvedla estonská premiérka Kaja Kallasová. Viktor Orbán a Putin jednali v úterý v Číně, přičemž maďarský premiér ruskému prezidentovi řekl, že nikdy nechtěl jít proti Moskvě a snaží se zachránit bilaterální kontakty.

-  Vladimir Putin ve svém prvním veřejném komentáři od bezprecedentního ukrajinského úderu, který tento týden zničil vrtulníky na dvou letištích na Ruskem okupovaném území, označil americké dodávky taktických balistických raket dlouhého doletu Kyjevu za "další chybu Spojených států". Ruský prezident rovněž prohlásil, že dodávka raket Atacms, které mohou zasáhnout cíle vzdálené více než 100 mil a dodat salvy s kazetovou municí, by "pouze prodloužila agónii [Ukrajiny]".

 

- Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov přijel ve středu do Severní Koreje, uvedly ruské tiskové agentury, přičemž mluvčí Kremlu sdělil agentuře Tass, že dvoudenní návštěva má položit základy pro budoucí Putinovu cestu do země. Cesta se uskutečnila několik dní poté, co USA uvedly, že Pchjongjang předal Rusku munici pro válku na Ukrajině.

- Ruské útoky v posledních dvou dnech zabily na Ukrajině nejméně 10 civilistů a poškodily elektrickou síť ve městě Charkov na severovýchodě země, uvedli ukrajinští představitelé. Mezi zasaženými cíli byla i obytná budova v jihovýchodním městě Záporoží.

- Dolní komora ruského parlamentu schválila ve druhém a třetím čtení návrh zákona, který ruší ruskou ratifikaci smlouvy o úplném zákazu jaderných zkoušek. Oba byly schváleny jednomyslně 415 hlasy proti nule. Ukrajinské ministerstvo zahraničí později odsoudilo přijaté kroky a vyzvalo mezinárodní společenství, aby reagovalo na "provokace" Moskvy.

- Americký prezident Joe Biden přednese ve čtvrtek v hlavním vysílacím čase projev k Američanům o válce v Izraeli a na Ukrajině, uvedl Bílý dům. Objevily se obavy, že válka mezi Izraelem a Hamásem může odvést vojenskou a mezinárodní podporu od Kyjeva.

- Francouzský prezident Emmanuel Macron během středečního telefonátu s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským potvrdil podporu své země Ukrajině, uvedlo francouzské prezidentství. "Ujistil ukrajinského prezidenta, že šíření krizí neoslabí francouzskou a evropskou podporu Ukrajině, která tu bude tak dlouho, jak bude třeba," uvedl Macronův úřad.

- Generál Oleksandr Tarnavskij, který má na starosti ukrajinské operace na jihu, uvedl, že ukrajinské síly měly "částečný úspěch jižně od Robotyně". Robotyně je jednou ze skupiny obcí na jihu, které chce Ukrajina zajistit v rámci svého postupu k Azovskému moři - cílem je přerušit pozemní most spojující ruské pozice na jihu a východě.

- Biden údajně tento týden navrhne společný balíček ve výši 100 miliard dolarů pro Ukrajinu, Izrael, Tchaj-wan a migrační krizi na americko-mexické hranici. Balíček má obejít chaos v Kongresu a spojit demokraty, kteří již několik týdnů usilují o další pomoc Kyjevu, s republikány, kteří chtějí prostředky na zpřísnění kontrol na jižní hranici.

Zdroj v angličtině ZDE

1
Vytisknout
2544

Diskuse

Obsah vydání | 23. 10. 2023