Ruská selektivní paměť ohledně SSSR

21. 4. 2023

čas čtení 2 minuty
Průzkumy ukazují, že SSSR je pro většinu Rusů nejcennější věcí v historii. Pamatují si jeho zhroucení a lze dokonce říci, že jsou jím posedlí; ale nepamatují si téměř nic o tom, jak vznikl a co zamýšleli ti, kdo jej založili, píše Alexej Levinson.

Ruský sociolog uvádí, že tato nerovnováha mezi vzpomínkami na zhroucení a nedostatkem vzpomínek na vznik je jedním z určujících rysů ruské identity a dokonce i dnešní ruské politiky.

Rusové si nepamatují, jak vznikl SSSR. Pro většinu z nich SSSR povstal přímo z Ruské říše v důsledku Říjnové revoluce, jejíž obraz utrpěl značnou erozi, jak se blíží sté výročí. Sovětský svaz je tak považován za pozitivní a zcela legitimní fenomén.

Rusové si pamatují, že proběhla občanská válka, ale nevzpomínají si na vznik nezávislých států na periferii říše nebo na to, že většina, ale ne všechny, byla znovu dobyta v rámci bolševického programu šíření světové revoluce. Stejně tak si nepamatují, že RSFSR předcházela vzniku SSSR.

Pokud jde o ruské vzpomínky na zánik SSSR, zaměřují se na dva body: Ztrátu postavení Ruska jako skutečné velmoci a ztrátu obranných kruhů kolem Ruska, které umožnily Stalinovi vybudovat středověkou moc v Kremlu tím, že zabránil, aby na ni někdo zaútočil.

Mnozí rádi říkají, že Putin "kopíruje Stalina", ale to je zároveň pravda a nepravda. Když se Putin dostal k moci, Rusko existovalo ve zvláštním stavu, kdy nemělo nepřátele v zahraničí. Současný vůdce Kremlu znovu vytvořil kruh nepřátelských států kolem Ruska, ale zpočátku se přátelil s dalšími vzdálenějšími.

Krymský anšlus vše změnil. Nebylo to opakování stalinistického kultu. Bylo to něco nového. Rusové ukázali, že jsou ochotni žít pod sankcemi; a lidé kolem Ruska se obrátili na západní mocnosti s žádostí o ochranu před obnovenou agresivitou Moskvy.

Ruský zájem na obnovení Pionýra a Komsomolu (ale ne KSSS) odráží to, jak vidí minulost: Pamatují si příběhy svých rodičů a prarodičů o těchto skupinách mládeže a společných pocitech, které vyvolaly. Ty chtějí obnovit, ale ne samotnou KSSS.

Zdroj v ruštině: ZDE (.pdf)

0
Vytisknout
4228

Diskuse

Obsah vydání | 25. 4. 2023