Úvaha k článku v Hospodářských novinách

K exekučnímu moru

20. 4. 2023 / Jiří Hlavenka

čas čtení 2 minuty

Dobrý příspěvek k exekučnímu moru, který nás zaplavuje dvacet let, vyšel v Hospodářských novinách.
Vyjímám to důležité:

1) Dochází (díky novele zákona) k postupnému mazání tzv. bagatelních exekucí, tedy exekucí za drobné částky. Bagatelní exekuce jsou exemplárním příkladem, kdy trest naprosto neodpovídá provinění. Tisícovka dluhu, s "příslušenstvím" naskáče na desítky tisíc, což už je pro dlužníka nesplatitelné, pokud je drobných dluhů více, vyleze to na statisíce. V těchto případech dlužník často splatil původní dluh už desetkrát, padesátkrát... a stále leží pod horou vymáhaných peněz, bez úniku.
2) Současně se ukončují tzv. marné exekuce, nevymahatelné exekuce trvající šest let bez vymožení koruny. K čemu milión exekucí, ze kterých nikdo nic nemá?

3) Loni jich bylo zlikvidováno 400 000, letos má být 800 000, celkově asi DVA MILIÓNY. Takže tady se trápily stovky tisíc lidí zabavováním věcí, rekvírováním mzdy, zalepováním bytů, likvidací normálního osobního a rodinného života kvůli dluhu za tisícovku nebo dluhu, kde nejsou schopní splatit ani kačku.
Je z toho dobře vidět nesmyslnost, nelidskost a destruktivitu systému, který uvaluje stovky tisíc exekucí, ze kterých se nezíská ani koruna: jen to likviduje životy lidí a generuje další náklady na "krmení obludy" v řádu miliard.

4) Ač je to veřejně známé, je dobré to zopakovat: tohle vymyslel a zavedl jistý Pavel Němec, toho času ministr za Unii svobody a gauner k pohledání. Napsal si zákon pro sebe - po odchodu z politiky vlastnil (zřejmě stále vlastní) firmy zabývající se vymáháním dluhů. 

Dlouhodobě jsem přesvědčen, že TOTO bylo vůbec největší svinstvo celé polistopadové éry, které nám zrodilo celou "generaci", obrovskou skupinu lidí vyřazených z normálního fungování, s nenávistí vůči státu, vůči systému, vůči politikům a politice, obracejících se pak k dezinfo médiím (která je tou nenávistí dále krmí). 800 000 lidí v exekuci znamená celkem možná 3 milióny postižených osob (protože tím trpí jejich rodiny, exekuce nedopadá na jednotlivce, ale na celou domácnost). 3 milióny z desetimiliónového národa.

Autor zveřejnil text na sociální síti.

3
Vytisknout
5765

Diskuse

Obsah vydání | 25. 4. 2023