Západu chybí průmyslová základna k vedení velkých konvenčních pozemních válek

9. 12. 2022

čas čtení 2 minuty
Ukrajina v současnosti používá denně více dělostřelecké munice, než NATO vystřílelo v Afghánistánu za měsíc. Výsledek: Západu docházejí zásoby pro Kyjiv. To ukazuje na špatné řízení, které ohrožuje nejen Ukrajinu v Putinově útočné válce, upozorňuje Clemens Wergin.

Válka Ruska proti Ukrajině rozbila na Západě mnoho jistot. Ukázalo se například, že v případě nouze nemáme ani dostatečné zásoby zbraňových systémů a munice, ani dostatečné výrobní kapacity, abychom udrželi dlouhodobou pozemní válku.

Protože ačkoli NATO není součástí války a západní státy slouží pouze jako zásobovací sklady pro ukrajinské válečné úsilí, zásoby munice nyní dochází i na Západě. "Západ má problém s omezenou kapacitou svého obranného průmyslu," píše australský vojenský stratég Mick Ryan.

Od konce studené války byl obranný průmysl na Západě redukován. Po útocích z 11. září 2001 se pozornost soustředila na boj proti teroristickým skupinám a povstalcům v Iráku a Afghánistánu. K tomu byly preferovány vysoce přesné, high-tech zbraně, které byly drahé a vyráběly se jen v malých počtech.

Klasické dělostřelectvo, které se nyní masově používá ve válce na Ukrajině, naopak ustoupilo do pozadí. Nyní Ukrajina používá více dělostřelecké munice za pouhý den, než NATO vypálilo v Afghánistánu za více než měsíc.

Trapně pomalu

A Západ se snaží uspokojit potřeby Ukrajiny. Jen pro představu o rozměrech: Podle odhadů NATO v létě, během nejintenzivnějších bojů na Donbasu, použili Rusové kolem 40 000 až 50 000 dělostřeleckých granátů denně, zatímco Ukrajinci jen 6 000 až 7 000. Výrobní kapacita například v USA je pouhých 15 000 nábojů měsíčně. A v jiných západních zemích je situace ještě horší.

Je ostudné a vlastně nepochopitelné, jak dlouho trvalo západním zemím, než pochopily, že tato válka je nyní také válkou mezi průmyslovými výrobními kapacitami na Západě a v Rusku.

Západní byrokracie, liknavá zejména v Německu, hledá způsoby, jak masivně zvýšit kapacity zbrojního průmyslů. Ty jsou naléhavě potřeba nejen k další podpoře Ukrajiny, ale také k doplnění nebezpečně vyčerpaných zásob na Západě.

Ruská imperialistická dobyvačná válka dokazuje, že velké konvenční pozemní války v Evropě nejsou minulostí. A že nám nyní chybí průmyslová základna, abychom mohli takové války úspěšně vést.

Je proto naléhavě nutné tuto průmyslovou základnu rychle obnovit. Za prvé, pomoci Ukrajině odolat ruské koloniální válce. A pak lépe připravit Evropu na možné budoucí konflikty.

Zdroj v němčině: ZDE

1
Vytisknout
5317

Diskuse

Obsah vydání | 19. 1. 2023