Rusko: "Lidé umírají a my popíjíme kávu"

26. 8. 2022

čas čtení 2 minuty
Ruská vláda si nyní vede mnohem lépe v zacházení s veterány, kteří v boji utrpěli fyzická zranění, než její sovětský předchůdce, říkají aktivisté. Ale protože boje na Ukrajině jsou většinou něco, co Rusové vidí v televizi, má země také větší potíže vypořádat se s psychologickými problémy, které boj produkuje, upozorňuje Michail Jašin.

V minulosti se málo myslelo na mentální muka, ale nyní veteráni trpí. Situace se změnila a posttraumatická stresová porucha (PTSD) je rozpoznána jako problém.

V sovětských dobách málokdo přemýšlel o duševních problémech, které vyvolal boj, protože obyvatelstvo bylo většinou rolnické a když je voják rolníkem, je těžké mluvit o duševním trápení: Musel se předvést a obnovit úrodnost půdy. Ale nyní, když je obyvatelstvo více městské a zhýčkané, musíme mluvit přesně o tomhle.

Bohužel problém mají jak Rusové coby komunita, tak ruští veteráni. Většina Rusů nyní válku jednoduše sleduje v televizi. Lidé tam umírají, zatímco my pijeme dobrou kávu a mažeme máslem naše sendviče. Válku vnímáme jako informaci nebo zábavu. Ale ti, kteří se vracejí, čelí problému: Jak se v této společnosti chovat?

Veteráni často skrývají problémy s PTSD, protože pokud je diagnostikováno, že ji mají, čelí omezením. Nemohou získat řidičský průkaz ani povolení k lovu. A pokud se budou léčit na psychiatrii, nemusí být v budoucnu schopni získat práci. To je důvod, proč je PTSD skrytá a problémy narůstají.

Tyto obtíže při léčbě duševních problémů veteránů jsou v ostrém kontrastu s tím, jak vláda zvládá fyzická traumata. Tam úřady odvádějí tak dobrou práci při jednání s invalidy, že to vytvořilo další problém: Veteráni aktivně usilují o invalidní status, aby získali výhody, spíše než aby se znovu začlenili do širší společnosti.

Zdroj v ruštině: ZDE

1
Vytisknout
5021

Diskuse

Obsah vydání | 30. 8. 2022