Ruská agrese na Ukrajině: Ruská armáda zničila most v Severodoněcku

13. 6. 2022

čas čtení 15 minut
- Rodina Nedialových se pokusila v březnu uprchnout z Mariupolu. Rusové na ně stříleli. Šestiletá Lisa zemřela okamžitě. Její maminka přišla o obě nohy, ale přežila. Lízina mrtvola zůstala v autě deset dní. Její maminka nemohla ani jít na pohřeb své dcery - lékaři bojovali o její život. - V Petrohradě: Ty nejsi Petr I. Jsi Adolf II. Propagandistické billboardy v Luhansku s nápisy "Za svět bez nacismu" a "Jsme Rusové, Bůh je s námi!"




/ Podle britského ministerstva obrany mohou operace na přechodech přes řeky rozhodnout o průběhu války

V nadcházejících měsících budou operace na přechodech přes řeky pravděpodobně patřit mezi nejdůležitější faktory určující průběh války, uvedlo ve své nejnovější zprávě britské ministerstvo obrany.

Klíčový, 90 km dlouhý centrální sektor ruské fronty v Donbasu leží západně od řeky Siverskij Doněc a k dosažení úspěchu v současné operační fázi donbaské ofenzívy bude Rusko "buď muset dokončit ambiciózní obchvatné akce, nebo provést útočné přechody přes řeku".

Ukrajinským silám se často daří bourat mosty ještě předtím, než se stáhnou, zatímco Rusko se snaží zavést komplexní koordinaci nezbytnou pro úspěšné, rozsáhlé přechody řek pod palbou, dodává zpráva.


- Průmyslová zóna, kde se ukrývá asi 500 civilistů, je pod silnou dělostřeleckou palbou ruských sil, uvedl podle agentury Reuters regionální guvernér.

Serhij Hajdaj, gubernátor Luhanské oblasti na východě Ukrajiny, do které patří i Severodoněck, na Facebooku uvedl, že ruské síly kontrolují asi 70 % města a boje tam jsou prudké.

Ukrajina v pondělí uvedla, že její síly byly vytlačeny z centra východního města Severodoněck, kde již několik týdnů zuří boje s Ruskem, informuje agentura AFP.

-  "Nepřítel za podpory dělostřelectva provedl útočné operace ve městě Severodoněck, měl částečný úspěch, vytlačil naše jednotky z centra města," uvedla ukrajinská armáda na Facebooku.

Místní gubernátor Sergej Hajdaj uvedl, že "Rusové byli v noci ve městě částečně úspěšní".

"Vytlačili naše jednotky z centra a pokračují v ničení našeho města," uvedl na Facebooku.

Gaiday uvedl, že moskevské síly "shromažďují stále více techniky", aby "obklíčily" Severodoněck a nedaleký Lysyčansk.

Dodal, že v Lysyčansku, ležícím za řekou od Severodoněcku, byli za posledních 24 hodin při ostřelování zabiti tři civilisté, včetně šestiletého chlapce.

- Michail Kasjanov, ruský premiér v letech 2000-2004, řekl mezinárodní tiskové agentuře AFP, že očekává, že válka na Ukrajině může trvat až dva roky, ale je přesvědčen, že se Rusko může vrátit na demokratickou cestu.

Čtyřiašedesátiletý Kasyanov, který se jako premiér zasazoval o úzké vztahy se Západem, dodal, že má pocit, že Putin již neuvažuje správně.

"Prostě ty lidi znám a při pohledu na ně jsem viděl, že Putin už je mimo. Ne ve zdravotním smyslu, ale v politickém," řekl. "Poznal jsem jiného Putina."

Poté, co ho Putin vyhodil, se Kasjanov přidal k ruské opozici a stal se jedním z nejhlasitějších kritiků Kremlu. Nyní stojí v čele opoziční strany Lidová svoboda neboli Parnas.

Odhadl, že válka může trvat až dva roky, a prohlásil, že je nutné, aby Ukrajina zvítězila.

"Pokud Ukrajina padne, další na řadě budou pobaltské státy," řekl.

Kasjanov uvedl, že podle něj Putina nakonec nahradí "kvaziúspěšný kandidát" ovládaný bezpečnostními službami.

Nástupce však nebude schopen ovládat systém dlouho a Rusko nakonec uspořádá svobodné a spravedlivé volby, dodal bývalý premiér.

"Jsem si jist, že se Rusko vrátí na cestu budování demokratického státu," řekl.


- Podle nového průzkumu Rusko během prvních 100 dnů války na Ukrajině vydělalo na vývozu fosilních paliv 93 miliard eur, přičemž většina z nich byla odeslána do Evropské unie a průměrná vývozní cena byla o 60 % vyšší než v loňském roce.

Zpráva nezávislého finského Centra pro výzkum energie a čistého ovzduší (CREA) ukázala, že EU během prvních 100 dnů války odebrala 61 % ruského vývozu fosilních paliv v hodnotě přibližně 57 miliard eur.

Největšími dovozci byly podle zprávy, kterou viděla agentura France-Presse, Čína (12,6 mld. eur), Německo (12,1 mld. eur) a Itálie (7,8 mld. eur).

Příjmy Ruska z fosilních paliv pocházejí na prvním místě z prodeje ropy (46 mld. eur), následuje potrubní plyn, ropné produkty, zkapalněný zemní plyn (LNG) a uhlí.

I když ruský vývoz v květnu prudce klesl, protože se země a společnosti vyhýbaly jeho dodávkám kvůli invazi na Ukrajinu, celosvětový růst cen fosilních paliv nadále plnil kremelskou pokladnu a příjmy z vývozu dosáhly rekordních hodnot.

Podle agentury CREA byly průměrné ruské vývozní ceny přibližně o 60 % vyšší než v loňském roce.

Zpráva dodává, že některé země zvýšily své nákupy od Moskvy, včetně Číny, Indie, Spojených arabských emirátů a Francie.

- Amnesty obviňuje Rusko z válečných zločinů v Charkově

Amnesty International obvinila Rusko z válečných zločinů na Ukrajině a uvedla, že při útocích na Charkov, při nichž byly často použity zakázané kazetové bomby, zahynuly stovky civilistů.

Ve zprávě o druhém největším ukrajinském městě zveřejněné v pondělí to uvedla skupina na ochranu práv:

    Opakované bombardování obytných čtvrtí v Charkově je nevybíravým útokem, při kterém byly zabity a zraněny stovky civilistů, a jako takové představuje válečný zločin.

    To platí jak pro údery vedené s použitím kazetové (munice), tak pro údery vedené s použitím jiných typů neřízených raket a neřízených dělostřeleckých granátů.

    Pokračující používání těchto nepřesných výbušných zbraní v obydlených civilních oblastech s vědomím, že opakovaně způsobují velký počet civilních obětí, může dokonce znamenat vedení útoků proti civilnímu obyvatelstvu."

Amnesty uvedla, že v Charkově odhalila důkazy o opakovaném používání kazetových bomb 9N210 a 9N235 a rozmetatelných min ruskými silami, které jsou podle mezinárodních úmluv zakázány.

Kazetové bomby vypouštějí desítky bomb nebo granátů ve vzduchu a rozptylují je bez rozdílu na stovky metrů čtverečních.

Rozmetatelné miny kombinují "nejhorší možné vlastnosti kazetové munice a protipěchotních min", uvedla Amnesty.

Neřízené dělostřelecké granáty mají chybu přes 100 metrů.

/ Zpráva s názvem "Zemřít může kdykoli kdokoli" podrobně popisuje, jak ruské síly začaly útočit na civilní oblasti Charkova hned první den invaze 24. února.

"Neustálé" ostřelování pokračovalo po dobu dvou měsíců a způsobilo "rozsáhlou destrukci" města s 1,5 milionu obyvatel.

    Lidé byli zabíjeni ve svých domovech i na ulicích, na dětských hřištích a hřbitovech, když stáli ve frontě na humanitární pomoc nebo nakupovali potraviny a léky," uvedla Donatella Rovera, hlavní poradkyně Amnesty International pro krizové situace.

"Opakované používání široce zakázané kazetové munice je šokující a je dalším důkazem naprosté neúcty k životům civilistů.

"Ruské síly odpovědné za tyto hrůzné útoky musí být pohnány k odpovědnosti."

Charkovská vojenská správa sdělila Amnesty, že od začátku konfliktu bylo v regionu zabito 606 a zraněno 1248 civilistů.

Rusko ani Ukrajina nejsou smluvními stranami mezinárodních úmluv zakazujících kazetovou munici a protipěchotní miny.

Amnesty však zdůraznila, že "mezinárodní humanitární právo zakazuje nerozlišující útoky a používání zbraní, které jsou svou povahou nerozlišující.


- Ruské jednotky zničily most ze Severodoněcka


Podle místních představitelů zničily ruské síly most spojující bojující město Severodoněck s jeho partnerským městem Lysyčansk, a odřízly tak možnou evakuační trasu pro civilisty.

Serhij Hajdaj, gubernátor Luhanské oblasti, v neděli uvedl, že ruská armáda zničila most přes řeku Siverskij, který obě města spojoval.

Dodal, že ruské ostřelování v Lysyčansku zabilo jednu ženu a zničilo čtyři domy a nákupní centrum.

Podle šéfa severodoněcké správy zůstává přibližně třetina města pod kontrolou ukrajinských sil a asi dvě třetiny jsou v ruských rukou.


- Britská obranná společnost QinetiQ dodá Ukrajině 10 sapérských robotů Talon pro odminovací účely, oznámily v neděli ukrajinské úřady.


V prohlášení na Facebooku to uvedl první zástupce velitele ukrajinské hlídkové policie Oleksij Bilošickij:

Talon bude nasazen na odminování Ukrajiny. Jedná se o sapérského robota, který nejen lokalizuje "dárečky", ale také je neutralizuje. Už před válkou jsme jich měli více než tucet, nyní QinetiQ dodá dalších deset.

Podle ukrajinského zpravodaje Ukrinform je na Ukrajině třeba odminovat přibližně 300 000 km2.


- Podle místního ukrajinského listu Novosti Donbassa ruské síly zaútočily na ukrajinskou tepelnou elektrárnu Vuhledar v Doněcku


Na videozáznamech zveřejněných na internetu jsou vidět chuchvalce černého dýmu stoupající z elektrárny, která je jednou z nejvyšších staveb na Ukrajině.

Elektrárna je pod kontrolou ukrajinských ozbrojených sil. Ruské síly okupují město Svitlodarsk, vzdálené přibližně 5 km od elektrárny. O elektrárnu stále probíhají prudké boje.


- Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v neděli oznámil možnost nových rozhovorů s ruským prezidentem Vladimirem Putinem a ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským, informuje turecký list HaberTurk.

    V souvislosti s přerušením vývozu v důsledku ruské agrese na Ukrajině list citoval Erdogana: "Budeme pracovat na tom, abychom tento obchod dostali do zcela jiné dimenze, a to nejen pro sebe, ale také abychom posílali zboží do třetích zemí tím, že ho odtud budeme reexportovat."

"Jednání pokračují a kromě těchto schůzek jsme včera večer jednali také s některými relevantními lidmi. A možná v příštím týdnu budeme hovořit o tom, jaké kroky podnikneme, a to tak, že budeme jednat jak s panem Putinem, tak se Zelenským."

- Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uvedl, že Rusko by mohlo do začátku července dosáhnout počtu 40 000 mrtvých vojáků.


- Šéf ruského Výboru pro prevenci mučení v neděli oznámil, že rozpustil tuto organizaci poté, co ji ruské úřady označily za "zahraničního agenta".


Sergej Babinec označil tuto nálepku za "urážku": "Nechceme pokračovat v práci tím, že budeme označeni za 'zahraniční agenty'. Považujeme tento termín za urážku a pomluvu," uvedl Sergej Babinets na Telegramu.

"Navzdory zřejmému významu naší mise se ji úřady již mnoho let snaží vykreslit jako cizí a škodlivou," dodal.

"Úřady tím vysílají signál, že mučení se stává (nebo se již stalo) součástí vládní politiky," dodal.

Organizace byla založena před 22 lety a zahájila řadu kampaní, v nichž naléhá na úřady, aby vyšetřily špatné zacházení ze strany bezpečnostních složek a zavedly preventivní opatření.

Organizace, která již byla v roce 2015 a znovu v roce 2016 označena za "zahraničního agenta", se před reformou rozhodla rozpustit a pokusit se tohoto označení zbavit.

"Zahraniční agenti" podléhají četným omezením a zdlouhavým procedurám, jinak jim hrozí vysoké tresty. Svůj status musí uvádět ve všech publikacích.

- Ruské jednotky  oslavily státní svátek své země vývozem ukradeného kovu z Mariupolu,  uvedl poradce starosty města Petro Andrjuščenko.

V prohlášení zveřejněném v neděli na Telegramu Andjuščenko dodal, že státní svátek Ruska, který připadá na 12. června, je "dnem vraha a lupiče".

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová oznámila, že je třeba posílit protikorupční zákony na Ukrajině.

    Po setkání s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským předsedkyně Evropské komise řekla: "Stále je třeba provádět reformy, například bojovat proti korupci nebo modernizovat administrativu, což také pomůže přilákat investory."

- Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj prohlásil, že nikdo neví, jak dlouho bude válka v jeho zemi trvat. Uvedl však, že jeho jednotky překonaly veškerá očekávání, když brání ruským jednotkám v ovládnutí východní Ukrajiny.


- Mrtvoly mnoha ukrajinských bojovníků zabitých při obléhání oceláren Azovstal ve městě Mariupol na jihu země stále čekají na odstranění,
uvedl v neděli bývalý velitel ukrajinského pluku Národní gardy Azov.

- Britské ministerstvo zahraničí potvrdilo, že na Ukrajině byl zastřelen bývalý britský voják. Jordana Gatleyho jmenoval v příspěvku na sociálních sítích jeho otec, který ho označil za "hrdinu", který "navždy zůstane v našich srdcích".

- Vůdce Ruskem podporované separatistické Doněcké oblasti na Ukrajině uvedl, že není důvod omilostnit dva britské občany, kteří byli minulý týden odsouzeni k trestu smrti poté, co byli zajati v boji za Ukrajinu.

- Přátelé a rodina Brahima Saadouna - 21letého Maročana, který byl minulý týden odsouzen k trestu smrti spolu se dvěma Brity - vyzvali k jeho osvobození a pro deník Guardian uvedli, že byl aktivním příslušníkem námořní pěchoty a nikoli žoldnéřem, jak tvrdí ruská média a proruští představitelé na východě Ukrajiny, kteří rozsudek oznámili.

- Do 12. června bylo na Ukrajině zabito nebo zraněno více než 795 dětí, uvedla vláda země ve své pravidelné zprávě.

- Ukrajina zřídila dvě trasy přes Polsko a Rumunsko, aby mohla vyvážet obilí a odvrátit celosvětovou potravinovou krizi, uvedl v neděli náměstek kyjevského ministra zahraničí.

- Ve strategickém městě Severodoněck na východě Ukrajiny, kde ruské ostřelování způsobilo požár chemického závodu, v němž se během nejintenzivnějšího bombardování války pravděpodobně ukrývaly stovky civilistů, pokračovaly prudké boje.

Gubernátor Luhanské oblasti Serhij Hajdaj v rozhovoru pro místní televizi uvedl, že chemický závod Azot zůstává pod ukrajinskou kontrolou, a dodal, že v neděli probíhaly boje "na okraji města, v ulicích přímo u závodu".

V sobotu Haidai uvedl, že ruské ostřelování způsobilo silný požár, který vypukl po úniku oleje z chladiče v chemickém závodě. Neuvedl, zda byl požár uhašen.

-1
Vytisknout
6461

Diskuse

Obsah vydání | 16. 6. 2022