Český Červený kříž pomáhá na Ukrajině

7. 6. 2022

čas čtení 2 minuty
tisková zpráva

Za 100 dní trvání současného ozbrojeného konfliktu na Ukrajině jsme již vypravili 26 misí vezoucích pomoc válkou zkoušené zemi. To představuje přes 170 tun pomoci – především zdravotnického materiálu.

Těžištěm naší pomoci je i nadále posilování dostupnosti zdravotní péče na Ukrajině, což je základ a nutný předpoklad jakékoli další pomoci, píše Český červenž kříž.

 

Na Ukrajině jsme předali již 26 sanitek a dalších zdravotnických vozidel (od počátku naší pomoci, tj. od r. 2014, čítá flotila „našich“ vozidel již 37 kusů). Dále týmům Ukrajinského červeného kříže předáváme zdravotnický materiál, léčiva a zdravotnické přístroje, například:  traumasety, sety pro léčbu popálenin, transfúzní vaky, odsávačky pro hrudní chirurgii, přístroje pro podtlakovou léčbu ran, hemostatika, zevní fixátory, injekční stříkačky, chirurgické nástroje, dále anesteziologické monitory, odsávačky, dermatomy, VAC přístroje a další. Z léčiv jde o analgetika, antibiotika, antitusika, glukozu, inzulin a další.

Zdravotnické týmy Červeného kříže dostaly také zdravotnické stany, vakuová nosítka, komunikační a navigační prostředky (vč. satelitních) nebo ochranné prostředky (přilby, vesty). Dodávkou výstroje jsme podpořili také ukrajinskou Civilní obranu.

Naše dodávky jsou cílené na základě předchozího zjištění na místě. Naším partnerem je Ukrajinský červený kříž, který poskytuje v souladu se Základními principy ČK&ČP pomoc všem raněným a nemocným bez ohledu na jejich příslušnost národnostní, jazykovou či jinou.

Řídíme se zásadou, že lidské utrpení má být mírněno nejlépe v místě, kde k němu dochází.

V rámci ČR jsme poskytli pomoc již 174.619 uprchlíkům.

Naše pomoc je financována podporou z prostředků sbírky na Fondu humanity ČČK, příspěvků Ministerstva zahraničních věcí, MEDEVACu, z darů jednotlivců a institucí.

Na Fondu humanity ČČK koná Český červený kříž veřejnou finanční sbírku pro pomoc na Ukrajině:

 

č.ú. 333999/2700, v.s. 1502

 

Rozhraní pro platbu on-line je dostupné na:

www.cervenykriz.eu/chci-prispet 

 

QR Kód: https://www.cervenykriz.eu/files/files/cz/fondhumanity/QR_1502_Ukrajina.gif

 

Fotografie 1: https://www.cervenykriz.eu/files/files/cz/aktuality_22/868_40.jpg

 

Fotografie 2: https://www.cervenykriz.eu/files/files/cz/aktuality_22/868_41.jpg 

 

Popisek k fotografiím: Na Ukrajině jsme předali například sanitku VW vybavenou jako "mobilní JIP"  k převozu pacientů v těžkém stavu v rámci Ukrajiny, ale i k léčbě mimo její území, například v České republice. Její hodnota je 3,25 mil. Kč.

 

 

1
Vytisknout
4994

Diskuse

Obsah vydání | 13. 6. 2022