Cílem Západu na Ukrajině je pomoci uhájit existenci Ukrajiny. Tečka

8. 6. 2022 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty
Spekulace o tom, "co je cílem Západu" ve válce na Ukrajině, jejímuž vypuknutí se Západ ze všech sil snažil zabránit, jsou vhodnou intelektuální stravou jen potud, pokud jste naprosto neinformováni o tom, jaké cíle má imperialistické Rusko. 

Ruský prezident Putin skutečně nemá nejmenší zájem na diplomacii. Člen bezpečnostní rady Dmitrij Medveděv, kdysi falešná naděje ruských liberálů, dokonce přetéká genocidní protiukrajinskou propagandou.


Mezitím co se ruští propagandisté rozplývají nad perspektivou světového jaderného konfliktu, appeaserské kruhy na Západě sní o míru, který od 8. května 1945 nebyl v Evropě nikdy více vzdálen.

Skutečnost není třeba komplikovat více, než jak zašmodrchaná už je. Rusko podepsalo celou řadu smluv garantujících ukrajinskou bezpečnost a nedotknutelnost hranic. Od Bělověžských dohod přes Budapešťské memorandum až po Smlouvu o přátelství a spolupráci s Ukrajinou. Všechny tyto závazky bezohledně  porušilo a na Ukrajině doslova nikdo nevěří, že by mělo smysl uzavírat s Kremlem nějaké další smlouvy, dokud okupanti nebudou poraženi a vyhnáni.

Západ dává současně jasně najevo, že to bude jedině Kyjev, kdo rozhodne o tom, jak chce válku ukončit.

Kyjev ví, že ukrajinští voliči nepřijmou nic jiného než přinejmenším návrat před stav z noci na 24. únor 2022. I kdyby velice populární prezident Zelenskij chtěl Moskvě v něčem více ustoupit, ukrajinští občané by mu to nedovolili.

Takže jaké jsou "cíle" Západu, poté co naprosto selhala veškerá diplomacie s Ruskem? Podporovat Ukrajinu ekonomicky a vojensky tak, aby se ubránila a postupně získala nazpět okupovaná území.

Kromě toho je vedlejším cílem Západu pošramotit ruskou armádu natolik, aby nejméně na dekádu až dvě přestala být hrozbou pro sousedy v postsovětském prostoru.

Většina vojenských expertů na Západě a ti rozumnější v Rusku se shodují, že Ukrajina při dostatečném odhodlání a motivaci má na to, aby se západní pomocí okupanty vyhnala.

A to je také všechno, na čem teď reálně záleží. Fantazírování o diplomacii a míru uprostřed brutálního útoku Rusů na Donbasu rozhodně není na pořadu dne.

Jako vždy, když jde o konfliktní "diplomacii" s Ruskou federací, se u zeleného stolu nakonec pouze stvrdí výsledky vojenských operací.

Ti, jimž zásadní zkušenost posledních měsíců a let ani na sto osmdesátý pokus ještě nedošla, jsou jako užiteční idioti v Rusku terčem otevřeného výsměchu.

4
Vytisknout
9508

Diskuse

Obsah vydání | 14. 6. 2022