Západ USA postižen obrovskými vedry

7. 6. 2022

čas čtení 4 minuty

Intenzivní letní vedra budou na západě USA v průběhu týdne narůstat a v pátek na suchem sužovaném západě dosáhnou svého vrcholu, který může být smrtící, varuje společnost CNN.

Teploty vystoupí nad 40 stupňů Celsia a v mnoha oblastech dosáhnou nebo překonají rekordy.

Meteorologové jako Chris Kuhlman z Národní meteorologické služby ve Phoenixu doporučují, aby lidé zůstali doma.

"Bude větší horko, než jaké jsme letos zatím kdy viděli," řekl Kuhlman pro CNN Weather.

 


Vlny veder jsou nejsmrtelnějším typem meteorologické katastrofy v USA. Ročně si vyžádají téměř 150 obětí, což je více než hurikány a tornáda dohromady.

"Toto horko bude mít dopad na všechny, nejen na ty, kteří jsou citliví na riziko horka," zdůraznila Národní meteorologická služba v Sacramentu ve svém tweetu.
 
V Kalifornii se vlny veder stávají takovým problémem, že zde byla na začátku tohoto roku zavedena nová legislativa, která doufá, že sníží počet úmrtí v důsledku veder tím, že vlny veder budou klasifikovány podobně jako hurikány pomocí kategorií a názvů.

NWS rovněž zvažuje kategorizaci vln veder a právě používá experimentální produkt pro předpověď vlivu veder na lidi. Tento týden se horko posune na vrchol stupnice.

Vedra tento týden dosáhnou 4. stupně, tedy nejvyššího stupně rizika.

Horko bude tak intenzivní, že dosáhne dvou nejvyšších kategorií rizika v experimentálním nástroji Národní meteorologické služby pro riziko horka.

Většinu jihozápadu bude po celý tento týden pokrývat 1. nebo 2. stupeň rizika horka. Do pátku bude 3. stupeň zahrnovat většinu střední Kalifornie včetně Sacramenta a celé pouště v Kalifornii, Nevadě a Arizoně.

V kalifornském Sacramentu, kde teploty v pátek dosáhnou hodnot nad 40 stupňů Celsia, úřad Národní meteorologické služby upozornil, že "taková vedra se vyskytují jen několikrát za rok".
 
V místech, jako je Las Vegas a Phoenix, dosáhnou podmínky 4. stupně, který je považován za "velmi vysoké riziko" pro celou populaci kvůli dlouhotrvajícím vedrům, přičemž přes noc se téměř neuleví, upozornili meteorologové

"Návštěvy na pohotovosti v důsledku onemocnění z horka jsou čtyřikrát vyšší ve dnech s 'vysokým' a šestkrát vyšší ve dnech s 'velmi vysokým' rizikem horka ve srovnání s 'nízkým'," poznamenali meteotologové ve Phoenixu.

Důvodem extrémně vysokých teplot je oblast vysokého tlaku vzduchu, která vytváří nad západem USA jasnou pokličku. Tato poklička zachycuje veškeré unikající záření a posílá ho zpět k zemi, zatímco sluneční paprsky budou nadále také k zemi pronikat.

Říká se tomu tepelná kupole.

"Můžete tomu také říkat tepelná kupole: výšina, oblast, vzduchová hmota, která je horká a má hodně slunečního svitu, a v podstatě se to tady bude v průběhu času ještě více zahřívat," řekl pro CNN Weather Bryan Jackson z Weather Prediction Center.

Toto středisko  zdůraznilo, že tepelná kupole v kombinaci se suchou půdou umožní, aby teploty nad některými částmi Texasu stouply na rekordní hodnoty.

Západní Texas zažije první vlnu extrémních veder na začátku týdne, po níž bude následovat rozsáhlejší vlna veder na konci týdne a o víkendu.

"V létě se sice vyskytují teploty přesahující 40 stupňů Celsia, ale na taková vedra je ještě trochu brzy," poznamenal Jim Wingenroth z NWS v San Angelu. "Je to tedy hodně nad normálními teplotami pro začátek června."

Teploty v Texasu a na celém jihozápadě jsou znásobeny kvůli vyprahlé půdě.

Když v půdě nebo v rostlinách není žádná vlhkost, nedochází k odpařování ani evapotranspiraci, což jsou obojí ochlazovací procesy, které dodávají do vzduchu vlhkost a stabilizují teplotu vzduchu.

"V podstatě platí, že čím je vzduch sušší, tím snáze se dostane na vysokou teplotu," vysvětlil Jackson. "Když je více vlhkosti, může být teplota potlačena."

Po pátečním maximu může teplota mírně polevit, ale šestidenní až desetidenní výhled  ukazuje, že vysoké procento nadprůměrných teplot bude pokračovat i o víkendu.

Zdroj v angličtině ZDE

2
Vytisknout
6682

Diskuse

Obsah vydání | 9. 6. 2022