T U P E C

31. 1. 2022 / Beno Trávníček Brodský

čas čtení 2 minuty



Vzal palici a uboural si pořádný kus domu. A pak další kus. Vlastně to byla dílna. Potom propíchal gumy svojí dodávky a vytrhal kabely z motoru. Rozbil skla a ulámal zrcátka. V mezičase rozebral bagřík v garáži a jednotlivé díly naházel do studny. Sousedi také rozbíjeli různé svoje výrobní prostředky a velmi se u toho všichni bavili. Večer v hospodě se pak trumfovali komu to šlo líp.


Co to je za blbost? Ožralý autor? Že jenom idiot si sám ničí podstatu toho, co ho živí?

 

Není to blbost. Jde o reálné zacházení. Nebo k čemu lépe připodobnit chování řady „nepřírodních“ zemědělců (respektive vlastníků půdy – záleží na druhu smluvního vztahu) - po dlouhá a dlouhá poslední desetiletí? Jejich základním výrobním prostředkem přece je krajina. Na jejím stavu, kvalitě záleží, jak dobře budou moci dlouhodobě vyrábět potraviny, krmiva... Jak budou tyhle produkty kvalitní, kolik jich bude, a za kolik práce a dalších nákladů to půjde pořídit. Proč se o krajinu jako celek starají tak málo či vůbec? Proč ji nekultivují, neozeleňují, neprohnojují... a stále se jen vymlouvají na nějaké podmínky, proč je vlastně již dlouho – dlouho – strašně dlouho - ospravedlnitelné krajinu devastovat, případně zdevastovat? Blablabla EU – blablabbla pachty – blablabla politika... blablabla.


Ano, opakuji se, jenom idiot si sám svoji aktivitou ničí a zničí svůj výrobní prostředek. Namísto aby se postavil na zadní a začal za každou cenu dělat opak. Klidně na protest všem nástrahám!


Teď je v kurzu zemědělská politika. Konečně aspoň trochu. Dejme na modlení.


Je tu i aktuálně projednávané zmenšení jednodruhových lánů v erozních oblastech z 30 na 10 hektarů. Dobře. Fajn. Ale ne všude jsou erozní oblasti – ale třeba tam hrozí „jenom“ extrémní vítr nebo jiný podraz. A i když vezmete jen 10 hektarů, je to třeba obdélník 200 x 500 nebo 100 x 1000 metrů. To je stále obrovská plocha. Ale i kdyby a kdyby to bylo takhle nakonec všude (v což doufám) - je třeba ji ohraničit remízy, mezemi, volně rostoucí přírodou. Vytvořit nejlépe v původních profilech přírodní cesty propojující a zpřístupňující krajinu ne pro černé rakve za milion či kamiony, ale pro pěší, cyklisty, lidi na koních, drobné zemědělce s jejich traktůrky atp. Cesty ohraničit alejemi.


Kdo neví o čem je řeč, ať si najde 100 let staré fotografie zdravé vesnické krajiny. Kdo se ani potom nechytne, je TUPEC. Na tom trvám!





-1
Vytisknout
7032

Diskuse

Obsah vydání | 3. 2. 2022