Rusko zavádí protikoronavirový lockdown ve snaze zastavit rekordní počty mrtvých

29. 10. 2021

čas čtení 1 minuta
 

Školy a služby, které nejsou klíčové, byly v Moskvě uzavřeny. Ukrajina také zavádí nová omezení


Rusko a Ukrajina zavádějí na regionální úrovni nová protikoronavirová opatření a úpěnlivě žádají své občany, aby se nechali očkovat. Oběma zemím se totiž nepodařilo zvládnout velké vlny pandemie v důsledku nízké proočkovanosti obyvatelstva. Jak Rusko, tak Ukrajina, hledají způsoby jak přesvědčit své občany, aby se nechali očkovat. Plně očkováno je jen asi 30 procent Rusů a jen 16 procent Ukrajinců.

 

Úřady v Moskvě uzavřely na 11 dní služby, které nejsou klíčové, dva dny před zahájením celostátního placeného volného týdne, který prezident Putin oznámil o minulém víkendu. Školy a mnoho úřadů v Moskvě byly uzavřeny a restauracím bylo nařízeno, aby prodávaly jen jídlo na donášku.

Ruská armáda oznámila plány, že v moskevském regionu vytvoři koronavirovou nemocnici.

Nová vlna nákaz způsobuje pro Kreml velké problémy. Kreml musel přiznat, že se mu nepodařilo na celostátní úrovni zastavit šíření koronaviru, ale také se snaží distancovat se od nového lockdownu, který je u obyčejných Rusů nesmírně nepopulární.

Rekordní počet denních úmrtí na covid v Rusku neustále narůstá. Ve čtvrtek Rusko zaznamenalo rekord 1159 denních úmrtí a 40 000 nákaz. Ukrajina zaznamenala v úterý 734 denních úmrtí a ve středu 576 denních úmrtí.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
4503

Diskuse

Obsah vydání | 3. 11. 2021