Facebook je kritizován za seznam "teroristů", který v drtivé většině obsahuje muslimská seskupení

14. 10. 2021

čas čtení 1 minuta

Uniklý seznam osob a organizací, které Facebook označil za "nebezpečné", je kritizován za to, že se zřejmě nepřiměřeně zaměřuje na muslimské skupiny.

Politika Facebooku týkající se nebezpečných osob a organizací (DIO) byla formulována po kritice ze strany vlád a aktivistů, že platformu využívají militantní skupiny, krajní pravice a další "extremistické" organizace k propagaci svých ideologií, uvádí web Middle East Eye

Facebook v rámci svých nových komunitních standardů zavedl zákaz "organizací, které mají záznam o teroristické nebo násilné trestné činnosti".

Součástí DIO je seznam více než 4 000 osob a skupin, včetně politiků, spisovatelů, bank, charitativních organizací, nemocnic, hudebníků a dokonce i mrtvých historických osobností.

Seznam, který ve středu zveřejnil web Intercept, je rozdělen na skupiny a jednotlivce a do kategorií "teror", "zločin", "nenávist", "militarizovaná sociální hnutí" a "násilní nestátní aktéři".

Převážná většina skupin a jednotlivců, na které se odkazuje v kategorii "terorismus", má islámskou ideologii nebo zázemí ve státě s muslimskou většinou.

Na seznamu "teroru" jsou jak nestátní militantní skupiny, jako je Islámský stát a Al Káida, tak organizace napojené na stát, jako jsou íránské Islámské revoluční gardy (IRGC) a Iran Tractor Manufacturing Company.

Je tam rovněž řada palestinských skupin, jako je Lidová fronta pro osvobození Palestiny, Hamás a Brigády mučedníků al-Aksá, které jsou napojeny na palestinskou vládnoucí stranu Fatah, a Palestinský fond pro pomoc a rozvoj se sídlem ve Spojeném království.

Pro srovnání: krajně pravicové skupiny a americké protivládní milice jsou zařazeny do kategorií "nenávistná", respektive "militarizovaná sociální hnutí".

 

Celý článek v angličtině ZDE

0
Vytisknout
9318

Diskuse

Obsah vydání | 19. 10. 2021