Na mapě světa "je příliš mnoho států"

9. 8. 2021

čas čtení 1 minuta
  • Ředitel putinského thinktanku tvrdí, že impérium je "progresivnější" politická forma než národní stát. 

Na mapě světa je dnes "příliš mnoho států", tvrdí programový ředitel Putinova Valdajského klubu Timofej Bordačev. Ale vyřešit tento problém není možné do té doby, než dojde ke změně představ o tom, jak by měl svět být organizován. Jen kolem samotného Ruska existuje hned několik států, které nedokážou efektivně fungovat.

Obecněji vzato, na celém světě je několik desítek zbytečných států, které nedokážou přijímat zodpovědná rozhodnutí, protože k tomu postrádají dostatek zdrojů.

Překonat tento stav není možné, dokud existují různé mezinárodní struktury z 20. století, jako je OSN. Ty chrání existenci všech států a v důsledku prosazují výlučně egotistický přístup každého z nich.

Ve druhé polovině 20. století USA a SSSR své satelity ovládaly dost efektivně, ale pak se Sovětský svaz zhroutil.

Nyní musejí velmoci vynaložit mnohem více zdrojů na řešení domácích problémů, takže nejsou tolik ochotny vést a vynakládat zdroje v jiných zemích. Stále více států tak zůstává bez dohledu. Chybějí jim zdroje na řešení vlastních problémů, nebo zahraniční pomoc nutná k tomu, aby si problémy vyřešily.

Impérium je přitom mnohem progresívnější formou politické organizace společnosti než národní stát, protože nutí větší země pomáhat svým koloniím.

Rusko samo si bude muset brzy vybrat mezi obnovou přímé kontroly nad některými sousedy a uzavřením se do želvího krunýře národního egoismu.

Podrobnosti v ruštině: ZDE

1
Vytisknout
6303

Diskuse

Obsah vydání | 12. 8. 2021