Co si dnes přečtete v Britských listech

12. 8. 2021

čas čtení 2 minuty

 

Je na pováženou, že čtyřicetimilionové Polsko, které je už od roku 2015 obětí extremisticky pravicové, populistické vlády, se propadá stále více do autoritářství. Po tzv. "reformě" soudnictví (tedy po zrušení instituce nezávislých soudů), po likvidaci veřejnoprávních médií, která se stala obscénní provládní propagandistickou mašinérií, se nyní snaží extremistická vláda strany PiS zlikvidovat poslední vlivnou nezávislou televizi TVN, vlastněnou Američany. Možná se jí to nepodaří, avšak první krok byl učiněn. Čechy by to mělo znepokojovat, neboť čtyřicetimilionové Polsko může mít potenciálně ve střední Evropě velký vliv a příklad kleptokratického autoritářství sice může být i pro české politiky lákavý, jenže to je cesta do pekla. Co lidi?

Miloš Dokulil se znovu pozastavuje nad odporem tolika osob vůči očkování proti covidu, přestože to pro ně může znamenat smrt. Jak jsme informovali ve včerejším vydání, i když jsou vakcíny velmi účinné proti úmrtí a vážnému průběhu onemocnění, nejsou schopny zabránit nákaze, která drasticky postihuje neočkované. Covid proto nakonec dostaneme všichni. Záchranou je jedině vakcína, zaručující drtivé většině nakažených lehký průběh onemocnění. Zanedbali jsme něco, že jsme neposkytli občanům racionální vzdělání a nástroj kritického hodnocení informací, takže tak lehce propadají nesmyslům?

Ekologie je nejpalčivějším problémem dneška. Covid, požáry a záplavy dokazují, že jsme na hranici zničení své planety. Ničíme ji i zahlcováním všeho plastů, V mořích vznikl úplně nový ekosystém - plastisféra.

Jsou sice prázdniny, ale podzimní volby se nevyhnutelně blíží. O nejnovějších politických manévrech na české politické scéně referuje Boris Cvek.

Jak mohou být někteří lidé tak hloupí? Zkoumáme mechanismus idiocie.

Je známo, že v Polsku se realizovala v rámci boje proti koronaviru celá řada neefektivních, korupčních kontraktů na ochranné pomůcky. Ale v kolébce evropské demokracie? V Británii? Ano, bohužel. Vláda Borise Johnsona je vláda korupčních podvodníků. Upozorňuje na to video aktivistů ze sdružení Led By Donkeys (Vedou nás oslové), promítané v těchto dnech na zeď londýnského parlamentu. Jde o zpronevěru neuvěřitelně astronomických částek. Johnson ovšem tuto korupci utajuje.

-1
Vytisknout
3944

Diskuse

Obsah vydání | 12. 8. 2021