Ještě k Cínovci

9. 8. 2021

čas čtení 3 minuty
Poznamenává Jiří Jírovec:

Těžba lithia a dalších kovů na Cínovci má dvě stránky, právní a technickou. Podle horního zákona má držitel práva na průzkum ložiska přednost při udělení práva na těžbu (je-li uděleno). Ten kdo má těžební právo, je vlastníkem vytěženého materiálu.

Geomet byl založen čtyřmi českými geology, kteří získali právo na průzkum. Tuto společnost koupila skupina australských investorů, čímž se potenciálně stala držitelkou práva na těžbu, bude-li uděleno. European Metals Holdings není těžební společnost, ale několik lidí, kteří původně operovali z obýváku v australském Perthu. Ti založili akciovou společnost jejímž největším akcionářem byl výrobce silničních svodidel.  

 


Pokud by právo těžby nebylo přiznáno vlastníku Geometu, tedy EMH, hrozí Česku arbitráže, protože naši političtí geniové podepsali ředu smluv o vzájemné ochraně investic. (Lze připomenout paskvilní smlouvu s USA, která vedla ke ztrátě 10 miliard v arbitráži s Lauderem).

EMH sídlí na Britských Panenských ostrovech, protože tam je takovou smlouvou rovněž chráněna. Česká vláda se rozhodla vniknout přes ČEZ alespoň částečně do EMH. Memorandum, které poslala Sobotkova vláda nemělo žádný vliv na případný český podíl na zisku. Bylo to vyjádření ochoty spolupracovat s EMH. 

Tím se dostáváme k druhé stránce problému, tedy těžbě a extrakci lithia (a dalších kovů) z vytěžené horniny. Česko musí spolupracovat na těžbě, protože půjde o obrovské množství horniny, kterou není možné převážet na velké vzdálenosti. 

Otázka je, jestli jsme vůbec schopni těžbu a extrakci lithia zvládnout. Půjde o vyvlastňování potřebných pozemků a odpor ochránců životního prostředí. Spor o kousek pole s farmářkou Havránkovou trval 18 let. Samotná těžba se totiž nevyplácí. Podle odhadu EMH je očekávaný zisk za 20 let trvání těžby asi 1 miliarda korun. Lze předpokládat, že nakonec budeme hradit likvidaci škod, které na našem území vzniknou. To přece známe z těžby uhlí.

Rozhodující je, co vlastník s extrahovaným lithiem udělá dál. Každý další krok představuje přidanou hodnotu. Podle některých zpráv by mohl státní podnik DIAMO získat právo na těžbu někdy po roce 2025. Je zřejmé, že jde o složitý problém, který nemůže vyřešit jeden ministr. 

K tomu dodává Oldřich Maděra:

Dobrý den pane Jírovče,

děkuji za potvrzení, že čtyři Češi a čtyři Australané operující ze dvou obýváků si klepli geologickým kladívkem do kusu kamene na kopci Cínovec, což nebyla až tak velká zásluha, protože tam se kovy těží jak známo více než tisíc let. Tímto poklepem geologického kladívka se tedy podle výtečného českého Horního zákona dostali ke jmění v řádu tisíců miliard korun. (Doporučuji ho ihned novelizovat a tento nesmysl z něj odstranit)

Vy jste podle všeho geolog a Inženýr chemie. Výborně. Tak to mi tedy prosím potvrďte, jestli v tom kopci to rubidium a cesium opravdu jsou přítomny a pokud ano, tak podle Vašich znalostí a zkušeností kolik asi. To ostatní jsou drobné. Měli bychom si všímat věcí podstatných a to ostatní ponechat stranou.

Všichni chtějí nyní létat na Měsíc a na Mars a nemají ty své rakety čím pohánět. Hlavně asi nebudou mít palivo.  Já si myslím, že bychom jim v tom mohli za slušný peníz pomoci.

Zdravím

Ing. Oldřich Maděra

0
Vytisknout
6059

Diskuse

Obsah vydání | 16. 8. 2021