Ohňové léto: Celé Středozemí je likvidováno divokými požáry a předpovídá se další extremní počasí

13. 8. 2021

čas čtení 2 minuty


Největší dopad požárů je v Řecku, v Turecku a v Itálii, ale i v částech Španělska a Francie se nyní předpovídá obrovské vedro


Ve Středozemí stále hoří stovky požárů. Utíkají před nimi z domovů tisíce lidí a požáry působí nenahraditelné škody v důsledku lidstvem vyvolaného globálního oteplování.

V pátek se v určitých oblastech ve Francii a ve Španělsku očekávají extremní teploty, a hrozí tedy, že se požáry rozšíří i tam.

V Řecku hasiči dále bojují proti tomu, co označil premiér Kyriakos Mitsotakis ve čtvrtek za "největší ekologickou katastrofu za mnoho desetiletí".

 

V Řecku požáry způsobené horkem zničily více než 100 000 hektarů lesa a zemědělské půdy. Tři lidé přišli o život, stovky lidí přišly o příbytky, tisíce byly donuceny utéci a požáry způsobily ekonomickou a ekologickou devastaci. Mitsotakis uvedl, že na předměstí Atén bylo během posledního týdne zničeno 150 příbytků a na ostrově Evia počet zničených domů stále ještě stoupá.

I když nedávný déšť krizi v Řecku ulevil, postiženo divokými požáry bylo také Turecko na svém jižním pobřeží. Zemřelo tam osm osob včetně dvou hasičů. Požáry zlikvidovaly obrovské prostory jehličnatých lesů a zemědělské půdy. Více než 10 000 lidí bylo nuceno opustit poškozené příbytky a turistická letoviska a hotely byly evakuovány na vrcholu turistické sezóny.

Itálie zaznamenala ve středu na Sicílii 48,8 stupňů Celsia, čímž překonala předchozí rekord z Řecka z roku 1977. Italští hasiči dál bojují proti stovkám požárů na jihu země, zejména na Sicílii a v regionu Calabria. Přes noc na pátek hořelo v  Itálii více než 500 požárů. Požáry v Itálii dosud usmrtily čtyři lidi.

Vedro ve Středozemí se nyní přesunuje na západ. Ve Španělsku hořely ve čtvrtek tři požáry a  v pátek a v sobotu tam má stoupnout teplota nad 40 stupňů Celsia, stejně jako v mnoha částech jižní Francie.

Vedrem byla postižena i severní Afrika. Evropské země vyslaly protipožární letadla do Alžírska, kde požáry usmrtily nejméně 69 lidí v hornatém berberském regionu. Mezi obětmi je 28 vojáků, kteří bojovali proti požárům.  V Alžírsku má v pátek dosáhnout teplota 47 stupňů Celsia,.

V Tunisku dosáhla teplota 50 stupňů Celsia, což je rekord. Předchozí rekord z roku 1968 tam byl 48,2 stupňů Celsia.

Proti požárům bojuje i ekonomicky a sociálně rozložený Libanon.

Podrobnosti v angličtině ZDE 

Nejméně 21 osob zemřelo v přívalových deštích v Číně v provincii Hubei, několik týdnů po předchozích velkých povodních. ZDE  

0
Vytisknout
6654

Diskuse

Obsah vydání | 17. 8. 2021