Jedna tuna plastu vytvoří pět tun emisí kysličníku uhličitého

Uhlíkové neutrality nelze dosáhnout bez redukce plastů

8. 7. 2021

čas čtení 2 minuty

 - Výroba plastů je nesmírně energeticky náročná a přispívá hrubě ke globálnímu oteplování. To musí skončit.

Německá vláda by při úsilí o dosažení klimaticky neutrální ekonomiky měla věnovat mnohem větší pozornost lepšímu nakládání s plastovým odpadem, jak ve své analýze uvádí výzkumný institut DIW. Produkce a likvidace jedné tuny plastu podle vědců v průměru vytvoří přibližně pět tun emisí kysličníku uhličitého. Recyklační kvóta plastového materiálu tvoří v Německu méně než 20 procent z celkového objemu, zatímco asi dvě třetiny odpadu jsou spalovány, což vytváří další emise, píše na webu Clean Energy Wire Benjamin Wehrman.

„K plnému využití potenciálu cirkulární ekonomiky při snižování emisí je nutno zahájit celou řadu politických intervencí,“ konstatuje DIW a dodává, že Německo, potažmo Evropa může dosáhnout vytčených klimatických cílů pouze v případě, pokud budou u všech základních materiálů posíleny koncepty cirkulace.

„Samotný důraz na produkci nízkých emisí nebude stačit," uvádí výzkumník Frederik Lettow. Produkce základních materiálů a spalování odpadu jsou v Evropské unii do značné míry osvobozeny od emisního obchodování. Tato skutečnost výrazně brzdí rozvoj konceptů cirkulární ekonomiky v tomto odvětví, soudí DIW.

Kromě plné integrace výroby plastů a nakládání s odpady do systému emisního obchodování vědci požadují přehodnocení designu obalů a podporu recyklace, čehož by mohlo být dosaženo stanovením cen za plastové obaly a transparentnější regulací materiálů, které mohou být při výrobě povoleny.

Úsilí Evropské unie o dosažení klimatické neutrality se zaměřuje na budoucnost, ve které se elektřina bude generovat spalováním odpadu. Tento kontroverzní proces sice produkuje toxiny a emise CO2, nicméně jeho zastánci poukazují na to, že zabraňuje ještě větším škodám na životním prostředí, neboť nevyžaduje skladování odpadu. Zatímco některé hlasy tento rozporuplný proces podporují a argumentují, že se může stát součástí dekarbonizované budoucnosti, kritikové volají po jeho okamžitém ukončení.

V Německu v posledních letech představuje odpad z obalů stále vysokou environmentální zátěž: v roce 2017 dosáhl přibližně 18,7 milionu tun, což v této kategorii představuje zhruba 226 kilogramů odpadu na jednoho obyvatele.

Celý článek v angličtině ZDE

 

 

 

 

 

 

 

 

0
Vytisknout
7651

Diskuse

Obsah vydání | 13. 7. 2021