Rusko hrozí odvetou, pokud Bosna vstoupí do NATO

24. 3. 2021

čas čtení 1 minuta
Rusko provede odvetu, pokud Bosna a Hercegovina uskuteční svůj záměr vstoupit do NATO, uvedlo ruské velvyslanectví v Sarajevu.


Trojstranné prezidentství v Bosně je rozděleno mezi chorvatské a bosensko-muslimské členy, kteří prosazují vstup do západní aliance, a proruského Srba, který dává přednost neutralitě.

Moskva uvedla, že v případě vstupu země do NATO "bude nucena reagovat na tento nepřátelský akt".

"Žádné nové kolo rozšiřování aliance nezlepšilo ruské vztahy s novými žáky NATO," uvedlo velvyslanectví ve svém vyjádření na Facebooku.

Dále zdůraznilo, že hlavním smyslem NATO je "bojovat proti Rusku a vstup do něj donutí Sarajevo, aby si vybralo stranu v této vojensko-politické konfrontaci".

NATO, které vzniklo během studené války kvůli zajištění kolektivní bezpečnosti proti SSSR, přerušilo své vztahy s Ruskem v reakci na ruskou anexi ukrajinského Krymu v roce 2014.

Moskva se snaží zastavit rozšiřování NATO do balkánských států, přičemž hraje na společné kulturní a historické vazby v regionu a snaží se rozšířit svou obchodní výměnu. Vloni do NATO vstoupila Severní Makedonie, takže Bosna a Hercegovina spolu se Srbskem představují poslední zbylé státy mimo NATO.

Celý text v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6776

Diskuse

Obsah vydání | 30. 3. 2021