Britské zdravotnictví kolabuje: 46 000 zdravotníků je nakaženo covidem

10. 1. 2021

čas čtení 4 minuty
Foto: Jednotka intenzivní péče v městě Milton Keynes měla 7. ledna jen jedno volné lůžko

Aktualizace: Situace v ČR je stejná. V ČR je nakaženo 7800 zdravotníků, na britský počet obyvatel (šestinásobný) by to bylo 46 800 nakažených zdravotníků, v Británii je nakaženo 46 000 zdravotníků:


Počet zdravotníků britského zdravotnictví, kteří onemocněli na covid-19, dosáhl krize. Vážně to ochromuje boj proti rychle eskalující pandemii, varovali čelní představitelé NHS, britského státního zdravotního systému.

Problém nepřítomnosti zdravotníků v zaměstnání, buď proto, že jsou nakažení, anebo proto, že musejí do karantény, protože někdo v jejich rodině měl pozitivní test, vážně ohrožuje i očkovací program právě v době, kdy se vláda snaží vyvinout maximální úsilí, aby bylo do poloviny února očkováno 15 milionů nejohroženějších občanů, tedy čtvrtina obyvatelstva.

V dopise svým členům konstatoval Chaand Nagpaul, předseda organizace British Medical Association, že ve stavu nemocných je 46 000 zdravotníků. Zdůraznil, že je nesmírně důležité, aby byli zdravotníci očkováni přednostně.

Britské nemocnice, zdravotnická střediska a pečovatelské domovy informují o výjimečně vysoké míře nemocnosti svých zaměstanců. V hrabství Kentu, v jedné z nejpostiženějších oblastí na jihovýchodě Anglie, je ve stavu nemocných až čtvrtina zaměstnanců zdravotnických zařízeních a někde až polovina. Ohrožuje to vakcinační program. Některé pečovatelské domovy nyní odmítají přijímat pacienty propuštěné z nemocnic, protože je tolik jejich zaměstnanců nemocných.

Celkový počet laboratorně potvrzených nákaz v  Británii dosáhl tří milionů. V sobotu zemřelo dalších 1035 osob na koronavirus.  Celkem od začátku pandemie v Británii zemřelo 80 868 osob (pokud by se to vydělilo šesti, podle počtu obyvatel, na české poměry by to bylo 13 478 mrtvých; v ČR je nyní 13 115 mrtvých). Za posledních sedm dní bylo v Británii registrováno 6255 dalších úmrtí, je to  ve srovnání s předchozím týdnem nárůst o 51,3 procent.

Británie je nyní ve svém třetím celostátním lockdownu a v sobotu požadovali někteří vědci, aby byla dosavadní opatření zpřísněna.

Jedním z největších rozdílů nynějšího lockdownu s jarním je, že v současnosti chodí do školy ještě velký počet dětí. Mnozí pozorovatelé jsou znepokojeni, že ministr školství Gavin Williamson určil, že děti, které nemají počítač a přístup k internetu, mají dál chodit do školy. Vyšlo však najevo, že především teenageři jsou obrovských zdrojem nákazy, kterou šíří ve školách mezi sebou a pak ve svých rodinách. Teenageři jsou drtivou většinou bez příznaků, jsou však superšiřiteli nákazy.

Pozoruhodné je, že v sobotním rozhlasovém pořadu Any Answers, v němž v reakci na předchozí debatu politků telefonují do studia rozhlasu BBC posluchači, během třičtvrtihodinového pořadu, který se nakonec věnoval jedině pandemii, celá řada do studia telefonujících posluchačů plakala. Nebyly to jen případ jako případ  dcery, jejíž stará matka nedávno zemřela, aniž ji dcera mohla devět měsíců v pečovatelském ústavu navštívit, ale napřiklad i učitele, který pracuje ve škole pro děti ze sociálně deprivovaného prostředí, a ta nutně potřebuje pro své žáky počítače. Ministr školství počítače od vlády nasliboval, ale tato škola jich obdržela pouze jedenáct, zatímco jich potřebuje nejméně padesát. Učitel v rozhlase ostře kritizoval vládu - jako nakonec všichni posluchači - a zoufale prosil počítačové firmy, aby jeho školy pomohly, když je vláda nemožná. V rozhovoru se rozplakal. Zdá se, že jsou Angličané na hranici možností.

Podrobnosti v angličtině ZDE 

0
Vytisknout
5131

Diskuse

Obsah vydání | 12. 1. 2021