Studie: V amerických nemocnicích se šíří smrtící kvasinky

11. 1. 2021

čas čtení 1 minuta
Americká Centra pro kontrolu a prevenci chorob (CDC) věnují nejvyšší pozornost kvasinkám Candida auris odolným vůči spektru léků. Kvasinky byly poprvé identifikovány v Japonsku v roce 2009.


Desítky lidí léčených s COVIDem-19 bylo vloni v létě na Floridě dodatečně infikováno záhadnou, často smrtící kvasinkou, uvedla vládní studie.

Candida auris je spojována až se 40 % úmrtími v nemocnicích a obyčejně dochází k nákaze uvnitř nemocnic, zejména když jsou lidé napojeni na vyživovací nebo dýchací trubice, nebo mají katetry zavedeny do velkých cév.

Vyvolává infekce v krevním řečišti, zraněních a v uších a byla také nalezena ve vzorcích moči a odběrech z dýchacích cest. Avšak není jasné, zda opravdu infikuje plíce nebo močový měchýř.

V červenci nejmenovaná nemocnice upozornila floridské ministerstvo zdravotnictví na první čtyři případy mezi pacienty s koronavirem.

O měsíc později zařízení zaznamenalo dalších 35 pozitivních případů.

Z dvacítky dále sledovaných jich osm zemřelo, ale nebylo jasné, zda kvasinka byla hlavní příčinou.

Floridské ministerstvo zdravotnictví a CDC poté provedly šetření zaměřené na prevenci a kontrolu, které odhalilo řadu slabin v oblasti dezinfekce vybavení, špatné skladování pomůcek (např. kyslíkových hadic).

Personál kvůli obavě z nákazy koronavirem nosil několik vrstev ochranných pomůcek, což se nedoporučuje a ve skutečnosti to zvyšuje riziko přenosu mikrobů.

Po odstranění nedostatků v oblasti dezinfekce a skladování pomůcek další šetření nezjistila žádný nový případ.

Kvasinky Candida auris byly zjištěny ve více jak 30 zemích a k 31. říjnu bylo v USA hlášeno asi 1 500 případů.

Šíří se dotykem s kontaminovanými povrchy, nebo z osoby na osobu.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5283

Diskuse

Obsah vydání | 13. 1. 2021