Jak se liší Covid od infarktu?

24. 9. 2020 / Jiří Hlavenka

čas čtení 1 minuta

Terminologické okénko (slibuju, že dám už s tou potvorou na nějaký čas pokoj).

Argumentace "neumřeli na Covid, ale s Covidem" mně přijde extrémně manipulativní - tajemně naznačuje něco, co není, nějaké lži a podfuky. Lékařská věda už tisíce let ví, že smrt je často souběh více příčin, a proto taky umožňuje lékařům zapsat do úmrtních listů až tři hlavní a až dvě vedlejší příčiny úmrtí.


 

Lékaři toto znají, jsou v tom vzdělaní, vědí co je a co není příčina, ať už hlavní nebo vedlejší. Úvahy facebookových mudrců, že někdo byl Covid pozitivní a srazilo ho auto, tak do úmrtního listu se napíše "příčina smrti: Covid" jsou hloupé a nesprávné.

Když někdo dostane infarkt, říká se snad "umřel s infarktem?" Přitom dotyčný byl těžký cukrovkář, silně obézní, vysoký tlak, pil jak duha a kouřil jak fabrika, nepohyboval se - no a prudce se rozčílil po hádce s manželkou, tak ho to kleplo. Přesto nikdo neříká "umřel s infarktem", a všichni tak nějak zkušenostně chápeme, že na tom nebyl dobře (ale dá se s tím ještě léta žít) a pak přišel ten pověstný poslední hřebíček, bezprostředně způsobený prudkým rozčilením.

Dívejme se na Covid podobně. A nehádejme se s manželkami.

2
Vytisknout
7367

Diskuse

Obsah vydání | 29. 9. 2020