Čína: Si Ťin-pching vyhání ze strany disidenty a provinilce

21. 8. 2020

čas čtení 1 minuta
V Číně se terčem stali intelektuálové vyzývající k reformám, upozorňuje Vladimir Skosyrjov.


V čínském aparátu vnitřní bezpečnosti je vyšetřováno podezření z korupce 21 funkcionářů, mezi nimiž je i náčelník šanghajské policie. Prezident Si Ťin-pching chce, aby mocenské struktury byly loajální a neúplatné. Současně s tím probíhá čistka v Ústřední stranické škole, líhni vedoucích kádrů.

Orgány ministerstva vnitra, policie a kontrarozvědky prokázaly vysokou účinnost při potlačování pokojných protestů obyvatelstva, zločinnosti i zahraničních agentů. Hon na korupčníky neprobíhá prvním rokem. V roce 2015 byl odsouzen na doživotí bývalý šéf bezpečnostních služeb a člen politbyra.

Avšak korupci v řadách bezpečnostních složek se i tak nepodařilo plně vykořenit.

Korupce se může stát fermentem povzbuzujícím masovou nespokojenost. Pro současného čínského prezidenta je přitom důležité udržet sociální stabilitu, aby mohl být v roce 2022 znovuzvolen generálním tajemníkem strany.

Stranické kádry srovnávají probíhající čistku s kampaní "za nápravu stylu", která probíhala v letech 1942-1945 na Mao Ce-tungových revolučních základnách. Tehdy byli ze strany vyhnány stovky "nežádoucích elementů".

Podrobnosti v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
5583

Diskuse

Obsah vydání | 25. 8. 2020