Jen tento týden ve Středozemním moři zahynulo 55 uprchlíků

20. 8. 2020

čas čtení 2 minuty


45 lidí - včetně pěti dětí - zemřelo u pobřeží Libye, dalších 10 jižně od Kanárských ostrovů


Drsnou realitu migrační krize pokračující u pobřeží severní Afriky podtrhly dvě tragédie tento týden, při nichž zemřelo nejméně 55 lidí.

45 osob, včetně pěti dětí, zahynulo, když u libyjského pobřeží vybuchl motor jejich člunu. Je to letos dosud největší uprchlická katastrofa ve Středozemním moři, konstatuje OSN.

Španělské úřady potvrdily, že mrtvoly deseti uprchlíků byly nalezeny v částečně potopeném člunu nedaleko Kanárských ostrovů.

 

Úřady OSN pro uprchlíky a migraci uvedly, že rybáři po pondělním ztroskotání člunu u libyjského pobřežního města Zwara zachránili 37 osob. Přeživší, většinou ze Senegalu, z Mali, z Čadu a z Ghany - byli navráceni na pevninu, kde byli okamžitě uvězněni.

Obě výše zmíněné katastrofy znamenají, že počet oficiálně registrovaných úmrtí ve Středozemním moři dosáhl letos 302 osob, avšak úřady OSN varují, že ten počet je daleko vyšší.

Válkou zničená Libye je hlavní cestou pro migranty do Evropy. V Libyi je nyní podle odhadů asi 654 000 uprchlíků, často v přeplněných táborech bez přístupu k zdravotní péči.

V posledních měsících bylo stovkám uprchlíků v moři zabráněno pokračovat v cestě a jejich čluny byly vráceny do Libye, navzdory tamějšímu násilí. Organizace hájící lidská práva a další činitelé obviňují Evropskou unii, že financuje v Libyi síť vazebních středisek pro uprchlíky, kde jsou lidé drženi za nelidských a ponižujících podmínek.

Úřady OSN varují, že Libye není bezpečnou alternativou: uprchlíky v Libyi ohrožuje pokračující válka, dochází tam k vážnému porušování lidských práv a svévolnému věznění lidí.


Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
7918

Diskuse

Obsah vydání | 25. 8. 2020